• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Úgy tűnik, az emberek már nem lefogyni akarnak, hanem megnőni"

Lapszemle 2022.01.06 Forrás: hazipatika.com

Csákó Ibolya rendőr alezredes több mint 20 éve küzd a gyógyszerekkel való visszaélés és a gyógyszerhamisítás ellen.

Gyógyszerész és jogász, de a képeken, videókon nem fehér köpenyben vagy ügyvédi talárban látjuk, hanem általában egyenruhában. Csákó Ibolya rendőr alezredessel beszélgettünk, aki több mint 20 éve küzd a gyógyszerekkel való visszaélés és a gyógyszerhamisítás ellen, írja a házipatika.com

Itt ülünk a Teve utcai rendőrpalotában, de ha csak a végzettségét néznénk, akár máshol is lehetnénk. Miért lett gyógyszerész?

Orvos akartam lenni, de éreztem, az nem nekem való. A férjem is az, és most már a lányom is, aki sebész rezidens, így ma már egyértelműen látom: igazam volt, sok dolgot nem bírtam volna. Például a vért és az egyéb testnedveket, a szagokat. Boncoláson sokszor voltam, az nem zavar, de egy élő embernél ez más. Amikor a kislányom fogát műtötték, én rendes anyukaként bent voltam vele. És a rendes anyuka elájult. Szóval az élet engem igazolt, nekem valószínűleg az volt megírva, hogy gyógyszerész legyek. Az is egészségügy és fehér köpeny, de teljesen más.

...

Kulcsszerepe volt abban, hogy a gyógyszerhamisítás "egészségügyi termék hamisítása" néven önálló büntetőjogi tényállás lett 2013-ban. Milyen munka előzte ezt meg?

Gyógyszerhamisítással először 2002-ben találkoztam, de mindig azt éreztem, hogy az ilyen esetekkel nem tudunk mit kezdeni. Megpróbáltuk bűncselekmény-kategóriákba sorolni, például azt mondtuk, ez "fogyasztó megtévesztése", "rossz minőségű termék forgalomba hozása". Viszont hiába szedtük elő a legkülönfélébb Btk.-tényállásokat, erre a cselekményre egyik sem illett. Ez nem a nyelvtani, nyelvi kérdések miatt jelentett problémát, hanem azért, mert pontos besorolás nélkül nem volt egyértelmű az eljárásrend, akadozott a büntethetőség is. Mivel tagja voltam a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának, elkezdtünk kialakítani egy erre vonatkozó szabályozást: először egy szabálysértési tényállást hoztunk létre, majd egy büntetőjogit is. Erre azért is szükség volt, mert Magyarország közben csatlakozott az Európa Tanács Medicrime Egyezményéhez. A szabályozást azóta is finomhangoljuk, mert az élet mindig hoz új dolgokat, nem mindent lehet beilleszteni a korábbi büntetőjogi sémákba.

...

Milyen gyógyszerek adják önnek a legtöbb munkát?

A teljesítményfokozó szerek, a teljesítményfokozó szerek és a teljesítményfokozó szerek. Ez így az első három. Utána következnek a potencianövelők, amelyek mindenhonnan érkeznek, jönnek délről, keletről, néha nyugatról. És döbbenetes - még nekem is, gyógyszerészként -, hogy a felhasználók miket meg nem tanulnak. Hogy mit, mivel és hogyan kell bevenniük, beadniuk, megenniük és beszúrniuk, majd egy hét múlva mit hogyan kell változtatniuk. Mert ez egy folyamatosan változó három hónapos kúra, aminek a végén nagyobbak és izmosabbak lesznek. Hihetetlen történetek ezek, és rengeteg ilyen ügyünk van. Egyébként 10 évvel ezelőtt még fogyasztószerek voltak az elsők, azok álltak a lista élén. De most már úgy tűnik, az emberek nem lefogyni akarnak, hanem megnőni.