• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ügyelet: legyen elég egy orvos?

Lapszemle Forrás: Zalai Hírlap

Az ügyeletet működtető vállalkozás kényszerűségből csökkentené az ügyeletes orvosok számát.

Az ország 14 megyéjében 28 központi ügyeletet működtető Emergency Service Kft. 2008. augusztus elsejétől üzemelteti Lentiben a központi orvosi ügyeletet. A budapesti központú cég a meghirdetett közbeszerzési eljárás során a már jól bejáratott korábbi gyakorlatnak megfelelően azt vállalta, hogy mind hétköznap, mind hétvégén két orvos, illetve egy asszisztens és egy gépkocsivezető lesz szolgálatban. Most ezt szeretnék oly módon megváltoztatni, hogy többnyire csak egy orvos látna el ügyeletet, a második személy pedig szombaton, illetve ünnepnapon reggel nyolc órától este nyolc óráig lépne be a rendszerbe - írja a Zalai Hírlap. Mindennek oka, hogy nincs elegendő olyan szakember, aki vállalná az ügyeleti feladatokat.

Az Emergency Service Kft. ügyvezető igazgatója, Rédei József szerint ez egyrészt visszavezethető a kritikus méreteket öltő szakember-kivándorlásra, ugyanakkor financiális okai is vannak.
- A lenti példa nem egyedi, hiszen az országban szinte mindenhol problémát okoz az ügyelet ellátása - mondta Rédei József. - A közelmúltban volt egy igen kritikus időszak, amikor valóban veszélybe került az ellátás, mára azonban konszolidálódott a helyzet. A struktúra átalakításával inkább a hasonló veszélyhelyzeteket szeretnénk megelőzni.

A lap információja szerint  az ügyeletet vállaló orvosok órabére jelenleg kétezer forint. Rédei József érdeklődésükre annyit mondott, ez a magyarországi gyakorlatban középszintnek felel meg. A sürgősségi betegellátó osztályokon is jóval magasabb az órabér. Lentiben az emelést viszont csak úgy tudnák bevállalni, ha az ügyeleti idő nagy részét egy orvos látná el.

A fenti javaslattal Lenti önkormányzata nem ért egyet, a legutóbbi testületi ülésen a képviselők a már ismert érvek - a térség földrajzi és településszerkezeti adottságai, a betegségek súlyosabb lefolyása - mellett azt is felvetették, ha a szolgáltató közbeszerzési eljárás keretében vállalta a kétorvosos ügyelet biztosítását, akkor tartsa magát ahhoz. A város polgármestere, Horváth László azt mondta, a kistérségi társulás szerda délután esedékes rendkívüli ülésén, ahol a téma napirendre kerül, ezt az álláspontot képviseli majd.

Rédei József egyébként a lenti kistérségi tárulásnak elküldött levelében utalt rá, hogy a központi orvosi ügyelet személyi és tárgyi minimumfeltételeiről szóló, jelenleg érvényben lévő 2003-as miniszteri rendelet nem tartalmaz arra előírást, hogy egy adott területet hány orvos lásson el. A szakmai ajánlások szerint 35 ezer lakosig elegendő egy orvos. Márpedig az Országos Egészségügyi Pénztár 2011. évi elszámolása szerint a kistérségben 22343 fő jogosult az ellátásra. 2008 augusztus elsején a létszám még 23068 fő volt. A 725 fő fogyás a finanszírozás csökkenését vonta maga után, de a betegszám csökkenésével is járt, amit a betegforgalmi adatok is alátámasztanak.