• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ügyeleti ellátás: sokat javult a helyzet Hajdú-Biharban

Lapszemle 2023.03.15 Forrás: civishir.hu
Ügyeleti ellátás: sokat javult a helyzet Hajdú-Biharban

Az új ügyeleti rendszerben egy szakorvos hétköznap 9 ezer, hétvégén 11 ezer, az orvos 7 ezer és 9 ezer forintot kap óránként.

Még korántsem teljes, de a február eleji induláshoz képest nagyot javult Hajdú-Bihar háziorvosi ügyeleti szakorvosi ellátása. Eddig Hajdú-Bihar vármegyében 59 felnőtt és 39 gyermek háziorvos szerződött – válaszolt a Cívishír kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője. – A jelentkezés folyamatos, de még korántsem teljes körű. A háziorvos kollégák szerződéses szerepvállalása az ügyeleti rendszerben napról napra nő, példaként említjük, hogy a gyermek háziorvosi ügyeletet 100 százalékban gyermek háziorvosok biztosítják.

Így kezdődött

Az OMSZ-t február elején, nem sokkal az új ügyeleti rendszerre történt átállást követően kerestük meg azért, mert a szerkesztőségünkbe eljutott egy február 2-i keltezésű, a „debreceni háziorvosok” által feladott és ugyancsak a „debreceni háziorvosok”-nak címzett elektronikus levél. Ennek tartalmából kiderült, hogy az új ügyeleti rendszerre való átállás nem egy fáklyásmenet, ugyanis februárra Balmazújvárosban 17, Püspökladányban 15, Hajdúhadházon 10, Derecskén 3 és Hajdúszoboszlón 1 napra nem volt beosztva ügyeletes orvos a 16 és 22 óra közötti időszakra.

Ráadásul Balmazújvárosban 2-án, a levél keltezésének időpontjában sem. Az, hogy az e-mail tartalma megfelelt a valóságnak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója az egyik országos hírportálnak a témában adott interjújában külön ki is tért a levélre. Elmondta, a levél valós, de abban nincs semmi meglepő. Szerinte a 16 és 22 óra közötti időszakra elsősorban háziorvosokat vártak, ezért kérték őket a hó elején, hogy osszák le egymás között a napokat, úgy, ahogyan az nekik a legjobb.

A február 2-i keltezésű elektronikus levél azt sugallta számunkra, hogy vármegyénkben valami nagyon nincs rendben az orvosi ügyelet új rendszere körül. Kérdéseinkkel – például hogyan és mivel motiválják az ügyeletre az orvosokat, hány orvos regisztrált már a rendszerbe – megkerestük az OMSZ sajtósát, aki többkörös egyeztetést követően, közel egy hónap elteltével válaszolt csak a kérdéseinkre.

Helyben kell megszervezni

A háziorvosi ügyeleti időszak háziorvosokkal történő megszervezése a megyei kollegiális vezető és a megyei irányítói hatáskörrel rendelkező egészségügyi intézmény feladata, az Országos Mentőszolgálat ebben az időszakban mint működtető lép fel. Az új ügyeleti rendszer felépítéséről és működéséről az OMSZ levélben és csoportos tájékoztatókon is informálta a háziorvosokat. Az egyénileg feltett valamennyi kérdésükre válaszoltunk – kezdte Győrfi Pál, majd a háziorvosok ügyeletvállaláshoz szükséges motivációjával folytatta. Ebből kiderült, hogy ennek legfontosabb eszköze a pénz.

Mint írta, az OMSZ senkit sem kötelezhet ügyeleti szolgálatban való részvételre, viszont minden szükséges támogatást és segítséget, oktatási lehetőséget megad mindazoknak, akik szeretnének részt venni ebben az új ügyeleti ellátási modellben. Az ügyeleti rendszerben történő háziorvosi szerepvállalás kapcsán a széleskörű tájékoztatás mellett a korábbiakhoz képest magasabb bérezés (9-11 ezer forint/óra), a rövidebb ügyeleti idő, az 1830-as ügyeleti hívószám előszűrő funkciója, valamint az egységes irányítás és sürgősségi szakemberek ügyeleti rendszerben történő szerepvállalása is releváns tényező lehet az ügyeleti ellátásban eddig szerepet nem vállaló háziorvosok számára.

Február 1-től a bruttó bérek az új ügyeleti rendszerben egységesen alakulnak. Eszerint egy szakorvos hétköznap 9 ezer, hétvégén 11 ezer, az orvos 7 ezer és 9 ezer, a mentőtiszt 5 ezer és 7 ezer, az ápoló 2 ezer 900 és 3 ezer 500 forintot kap óránként.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink