• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Új dékánja van a szegedi orvostudományi karnak

Lapszemle 2018.07.18 Forrás: delmagyar.hu Szerző:
Új dékánja van a szegedi orvostudományi karnak

Az új vezető gyakorlatorientáltabbá tenné az orvosképzést, pályázatokkal serkentené a kutatásokat

A sebészeti klinika intézetvezető professzora, Lázár György lett július elsejével a SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja. Egyedüli pályázó volt, de minden testület egyöntetűen mellé állt, így nagy támogatottsággal a háta mögött kezdheti meg az egyetem legmeghatározóbb karának vezetését . olvasható a delmagyar.hu-n.

Nem volt nagy harc idén a Szegedi Tudományegyetem  Általános Orvostudományi Karának dékáni posztjáért: a tél végén kiírt pályázatra egy jelentkező volt. Lázár Györgyöt, a sebészeti klinika intézetvezető professzorát a tanári testület és a szenátus is egyöntetűen támogatta, a kari tanácsban is csak egyetlen ellenszavazatot kapott, így nagy támogatottsággal kezdhette meg a munkát július elsején.

– Másképpen nem is vállaltam volna – mondta Lázár professzor. – Egy évvel ezelőtt egyébként eszembe sem jutott, hogy ilyen feladatot vállaljak, de több egyetemi tanártársam is megkeresett, hogy legyek dékán. Ilyenkor persze önvizsgálatot tart az ember, és számot vet azzal, hogy összeegyeztethető-e ez a munkájával. Végül beadtam a pályázatomat, hiszen nem volt ismeretlen a feladat sem: 14 évnyi klinikavezetés mellett a kari és dékáni tanács választott tagja is vagyok több éve, a klinikai központ elnökhelyettese is voltam, így jó ideje beleláttam a kar működésébe.

Lázár György úgy fogalmazott, a sebészeti klinikán végzett oktatás, kutatás és gyógyítás mellett nem érzi plusz terhelésnek a kar vezetését. – Természetesen a műtői munkát redukálni kellett, hiszen szellemileg nagyon igénybe vesz, és dékánként is komoly munkát kell végezni, de ez a hobbim, nem tudnám elképzelni az életemet úgy, hogy nem operálok.

Az új karvezető saját munkájának megkönnyítése miatt döntött úgy, hogy a dékáni hivatal munkatársait megtartja. – Nem hiszek abban, hogy egy új vezetőnek feltétlenül hoznia kell a saját embereit. Ők már tudják a dolgukat, ezzel pedig rengeteg időt lehet megspórolni – magyarázta. A kari vezetőket pedig úgy választotta ki, hogy jól tudjanak együtt dolgozni.

Lázár György az oktatásban komoly reformot tervez levezényelni, amely reményei szerint 4 év alatt meg is valósulhat. – Idén már volt egyeztetés a négy egyetem között, amelynek lényege, hogy az elméleti oktatás mennyiségének csökkentése és súlyozása mellett több gyakorlatot viszünk az orvosképzésbe. Ez a munka már el is kezdődött – mondta. A forráshiányos klinikai kutatásokat pályázati rendszer bevezetésével hozná lendületbe, a tudományos diákköri munkát pedig kiemelten szeretné támogatni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink