• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Új gyógyító eljárást hozott Amerikából a debreceni szívgyógyász

Lapszemle 2021.07.27 Forrás: haon.hu
Új gyógyító eljárást hozott Amerikából a debreceni szívgyógyász

A legmagasabb kitüntetéssel ismerték el a mérföldkőnek számító szívgyógyászati módszerek hazai meghonosításáért és elterjesztéséért.

A hazai egészségügy legmagasabb kitüntetését, Semmelweis-díjat kapott dr. Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára június 29-én Budapesten. Ennek apropójából a haon.hu kérdezte a professzort.

Pályája fontos mérföldkövének tartja, hogy 1992–95 között három évet dolgozott Ontario államban, Kanadában. – Itt a szívritmus­zavarok kezelésének olyan új módszereit tanultam meg, amelyeket az amerikai kontinensen is akkoriban kezdtek alkalmazni. Ezek olyan szívkatéteres műtétek, orvosi terminológiával katéterablációs technikák, amelyekkel különböző szívritmuszavarok gyógyíthatók a szívbe vezetett katétereken keresztül, úgy, hogy a ritmuszavar kiindulását, az esetleges elektromos hibákat megkeressük a szíven belül, és hőleadással kiiktatjuk. Sok probléma így véglegesen megoldható, teljes gyógyulás érhető el – magyarázta a professzor. Mint mondta, ez a módszer akkor nemhogy itthon nem létezett még, de a világban is újnak számított. Ugyancsak ebben az időben jelentek meg a beültethető elektromos eszközök új változatai, a beültethető defibrillátorok, amelyek lényegében a pacemaker továbbfejlesztett változataként már nemcsak a lassú, hanem a gyors szívműködés okozta életveszélyes állapotokat is képesek kezelni. Csanádi Zoltán példaként megjegyezte, hogy egy ilyen eszközt kapott az a dán focista, aki a mostani Európa-bajnokság egyik meccsén lett rosszul.

– Kanadából 1995-ben jöttem haza Szegedre és hozzáláttam bevezetni, meghonosítani ezeket a technikákat. Felépítettem a klinikán a korszerű aritmológiát, vagyis a szívgyógyászatnak a szívritmuszavarokkal foglalkozó ágát, számos kollégát tanítottam meg ezekre a módszerekre. Nemcsak Szegeden, de számos helyen az országban tanítottam, bemutató műtéteket végeztem; jó érzéssel tölt el, hogy az itthon ma ezen a területen dolgozó kollégák közül sokan rövidebb-hosszabb ideig dolgoztak mellettem – mondta el a professzor. – 2004-ben Édes István professzor hívott Debrecenbe, itt akkor még nem működtek ezek az eljárások. A debreceni klinikán is elkezdtem a korszerű ritmuszavar-kezelést, sok fiatal munkatársamat megtanítottam az új módszerekre, ma már egy nagy csapat végzi a Debreceni Egyetemen ezeket a beavatkozásokat. 2017-ben kaptam kinevezést a Kardiológiai Intézet és a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika vezetésére. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink