• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új HPV vakcinával oltanak a jövő tanévben

Egészségmagazin 2018.06.25 Forrás: Weborvos
Új HPV vakcinával oltanak a jövő tanévben

Idén ősztől a legújabb, 9-komponensű vakcina áll rendelkezésre az iskolai oltókampány keretében.

2014 óta a komplex méhnyakrák megelőzési program részeként a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei térítésmentesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást, ami hatalmas előrelépést jelent a vírussal szembeni védekezésben. A legmagasabb átoltottsági eredményt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sikerült elérni, ahol a 2014/2015-ös tanévben tízből kilenc oltásra jogosult lány kapta meg a HPV-vakcinát. Szintén ebben a tanévben Vas megyében igényelték a legkevesebben az ingyenes védőoltást (mindössze az oltásra jogosult lányok 66,3%-a), egy évvel később azonban már jóval többen döntöttek a vakcina mellett, és az érintettek 73,7%-a adatta be az oltást.

- A védőoltások kapcsán gyakran felmerül a szülőkben, vajon nem okoznak-e nagyobb kárt a vakcina beadásával, mint annak elmulasztásával, ez a feltételezés azonban tévhiteken alapszik.” – hívta fel a figyelmet Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy, az oltásról tartott speciális szülői értekezleten. Az oltások esetleges mellékhatásai messze elmaradnak egy adott vírus által okozott betegség következményeitől, a szigorú előírásoknak köszönhetően pedig az esetek túlnyomó többségében átmeneti, maguktól elmúló tünetekről vagy ismert mellékhatásokról beszélhetünk: injekció helyén fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat, esetleg fáradtság, fejfájás, láz, szédülés, hányinger. A 2014/15-ös tanévben indult HPV-oltóprogram első beadott HPV oltását követően mindössze 13 esetben jeleztek a fentieknek megfelelő nemkívánatos eseményt, míg tavasszal, az oltás második dózisánál 5 bejelentés érkezett a hatóságokhoz. Az összes beadott oltóanyagot tekintve ez csupán elenyésző, 0,009 százalékot jelentett.

- Az iskolai oltások körében korábban elérhető kétkomponensű oltás helyett idén ősszel a 9-komponensű vakcinát igényelhetik a szülők, amely az előző években alkalmazott védőoltáshoz képest 7 további vírustörzzsel szemben nyújt hatékony védelmet. A kilenckomponensű oltás széleskörű, 90%-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben, 85%-os védelmet a hüvelyrákkal szemben, és 87%-os biztonságot nyújt a szeméremtesti rák ellen” – foglalta össze Dr. Szőnyi György nőgyógyász szakorvos. „Bár térítésmentes HPV elleni vakcina egyelőre csak lányok számára biztosított, fontos megjegyezni, hogy a vírus fiúknál és férfiaknál is okozhat rákos elváltozásokat, a 9-komponensű vakcina pedig számukra is hatékony védelmet nyújt számos megbetegedéssel szemben” – tette hozzá a szakértő.

- Ugyan a HPV több mint száz altípusa közül számos törzs alacsony rákkeltő hatással bír, a legfiatalabb, 15-25 éves korosztályban diagnosztizált fertőzések 70%-át magas kockázatú kategóriába tartozó HPV típusok okozzák. Ezek a vírustörzsek nem csak a méhnyakrák, de a szeméremtesti és a hüvelyrák kialakulásában is szerepet játszanak, az alacsony kockázatú típusok pedig a szövettanilag jóindulatú kinövésnek számító, a szexuális életet viszont teljes mértékben ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsök kialakulásáért is felelősek – fejtette ki Dr. Szőnyi György.

Az önkéntes, térítésmentes védőoltást 2018. szeptember 17-ig igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban.

 

Legolvasottabb cikkeink