• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új időszámítás kezdődött a ritka betegségben szenvedő kisfiú életében

Lapszemle Forrás: teol.hu

Új időszámítás kezdődött Bogár Ádám és családja életében az elmúlt nyáron.

A 13 éves fiú egy igen ritka betegségben, Bayler-kórban szenved, és fél éve májátültetésen esett át. Ádám születése óta szenved súlyos májbetegségben, Bayler-kórban. Mónika az egész országban nem tud fiához hasonló súlyosságú betegről. Ádám állapota idővel egyre romlott, egy megoldás kínálkozott, a májátültetés. 2011 januárjában került fel a transzplantációs várólistára. Az átültetésre két és fél évvel később, tavaly május 30-án került sor – olvasható a teol.hu portálján.

– Reggel telefonáltak, és bár vártunk rá, mégis akkora meglepetés volt, amikor csörgött a telefon és mondták, hogy van egy máj – idézte vissza az eseményeket Ádám édesanyja, aki így folytatta: az operáció nehéz volt, 5-6 órán át tartott. Az utolsó pillanatok voltak, nagyon rossz volt a mája, le is volt robbanva, sok minden mutatta, hogy baj van – meséli fiáról. Ennek ellenére rendkívül jól sikerült minden. Ezt az anyuka annak tulajdonítja, hogy Ádám a hónap elején átesett egy úgynevezett MARS-kezelésen, amikor a véréből kiválasztják a toxikus anyagokat, majd „átkeringtetik". Így az addig szinte elviselhetetlen viszketés is csökkent, és Mónika szerint a fia szervezete is befogadóbb lett az idegen szervvel szemben.

Esetükben majdnem zökkenőmentesen ment minden. Négy hétig feküdtek bent, majd egy hét otthonlét után visszakerültek egy újabb műtétre. Ádámnak szintén a Bayler-kór miatt az átültetés előtt ki volt vezetve az oldalán az epevezetéke. Itt alakult ki egy sérv, azt kellett megműteni. De már ez is a múlt. Ádám jól van.

– Hogy mi változott? Nagyon sok minden. Én nem gondoltam volna sohasem, hogy így megtisztul a bőre, a szeme visszafehéredett. Csontritkulása, nagy fájdalmai voltak, és könnyen elfáradt, de már nem fáj a lába, és nem viszket neki – sorolta az édesanya. – Egész más lett Ádám viselkedése, kiállása, a természete, minden olyan jó lett – összegezte Mónika.

Azt, hogy kitől, honnan kapták a szervet, nem tudják, csak azt, hogy valahonnan Európából. Az édesanya véleménye szerint sokkal jobban kellene promótálni Magyarországon, hogy milyen nagy segítséget jelent, ha valaki felajánlja hozzátartozója szerveit. Sokan nem engedik, hogy szeretteik testét felvágják, pedig a testünk így is, úgy is elenyészik – jegyezte meg Ádám édesanyja.