• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új lendület - Interjú az új egészségügyi államtitkárral

Lapszemle 2018.10.19 Forrás: Hír TV
Új lendület - Interjú az új egészségügyi államtitkárral

Az államtitkár szerint a kórházi fertőzések terén Magyarországon az Európai átlagnál jobb a helyzet.

Ismét egy volt kórházvezetőt neveztek ki egészségügyi államtitkárnak. Horváth Ildikó belülről ismeri a problémákat, de milyen megoldásokat javasol? A Hír TV megkérdezte az új államtitkárt, Horváth Ildikót. 

- Hogy fogadta a felkérést?

- Igent mondtam rá, azonnal. Izgalommal. Én kihívásnak veszem.

- És nem tart a kihívásoktól?

- A kihívások azok akkora méretű problémát, helyzetet jelentenek, amiben érdemes odatenni magunkat.

- Milyen a viszonya Kásler miniszter úrral?

- Én nagyon hálás vagyok neki, hogy megtisztelt a bizalmával. Ismerem szakmából, a tüdőrák az egy nagyon közös terület, az onkológia és a tüdőgyógyászat között. És nagyon tiszteltem, hogy intézetvezetőként, 24 éven keresztül, magas szinten, nagyon kiválóan műszerezett, kiválóan működő intézményt tudott vezetni.

- Az elődjével konzultált? Kapott tőle tanácsokat az államtitkári feladatra vonatkozóan?

- Ez ügyben nem beszéltünk.

- Feladatokat viszont át kell hogy vegyen tőle. Gondolom vannak megkezdett projektek, amelyeket folytatnia kell az Államtitkárságon. Azt mondják, hogy például a kórházi fertőzések kivizsgálásának ügye és ennek megakadályozása, az is az egyik ilyen feladat. Mik a tervei?

- A kórházi fertőzések megakadályozása, ahogy nevezzük, a kivizsgálásának ügye és ennek megakadályozása, az olyan furcsán hangzik. Az egy nagyon fontos dolog, hogy ez egy transzparens, átlátható rendszer legyen, és adatszolgáltatás a kórházi fertőzésekről. Magyarországon az, ez sok európai országban sincs teljesen így, hogy erre nagyon precíz, pontos jelentések vannak. Látjuk, hogy mik ezek, és ki lehet vizsgálni, hogy mikor, milyen okból vannak. Ugye mindent kórházi fertőzésnek hívunk, hogyha 72 óra elteltével, miután a beteg bent van a kórházban, jelentkezik. Tehát lehet ez már egy lappangó, de igazándiból élessé váló betegséghelyzet miatt, és van amikor bizonyos antibiotikumok adása mellett alakul ki olyan fertőzés, ami kikerülhetetlen. Tehát több aspektusa van. Ami nagyon fontos, hogy akármekkora is a számuk, mindenki abban érdekelt, hogy ennek a száma kisebb legyen. Erre ez az infekció kontroll-program nagyon precízen, pontosan megadja azokat a támpontokat, hogy merre haladunk. És ez a legegyszerűbb dolgoktól indul. Semmelweis Évét írjuk, tehát az a hagyomány, az a tudás, ami Semmelweis nevéhez kötődik, ez mind máig érvényes. A legegyszerűbb kézhigiéniai erősítéssel jelentős eredményeket lehet elérni.

- Ez azt jelenti, hogy ezzel volt gond? Tehát ezért szaporodott el a kórházi fertőzések száma?

- Ez nem szaporodott el extrán. Nálunk ez az a terület, ahol például az európai átlagnál jobb az ország. Ez egy nagyon fontos dolog, hogy mi arra büszkék lehetünk, hogy azért ezt a tevékenységet kiválóan, szervezetten, jól végezzük. Van, a helyzetből fakadóan van, mert a fertőző betegségek kezelése során termelődik, és vannak olyan nagyon súlyos baktériumok, amelyek megtanulták az antibiotikumjainkat. És tulajdonképpen nagyon könnyű helyzet, hogy akár felismeretlenül benn vannak a szervezetben, és a másik megkaphatja. Azért ez egy magas rizikójú üzem. Mindenhol a világon nagyon nagy kihívást jelent. Ezt mi így hívjuk, hogy antimikrobiális rezisztencia. Amiért nagyon sok porondon kell harcolni, ami elvezet az agrár ágazatba akár.

- Ön azt nyilatkozta még a jelölése idején, hogy társadalmi békére van szükség, hogy társadalmi békét szeretne teremteni az egészségügyben. Ezt kifejtené egy kicsit bővebben?

- Igen. Én azt gondolom, hogy az egészségügynek nagyon fontos az, hogy annyira nyugodtan, kiszámíthatóan, a betegek számára és a lakosság számára általában elégséges információt nyújtva tudjon működni, hogy ne nagyon tudja észrevenni. Ez egy olyan fajta működés, ami kell nekünk, ha nagyon észre kell venni, hogy valamit nehéz megtalálni, nehéz megkeresni, akkor azt meg kell oldani minél hamarább. Ez egy olajozottan, jól működő rendszerként kell hogy működjön. A magyar rendszer nagyon jelentős mértékben így működik. Látjuk a problémákat, és világszerte ismertek a problémák. Egyrészt az a kihívás, hogy olyan betegség halmozódások vannak, hogy egyszerre több krónikus betegségben szenved egy-egy ember, tehát egyszerre több különböző szakellátáshoz tartozó kivizsgálásra, kezelésre van szüksége. Az ilyen helyzeteket nehéz egy kézben megtartani. Nehéz azt mondani, majd a háziorvos mindent megszervez, mert ez meglehetősen sok szervezési munka. Ezekre vannak már koncepciók, vannak tervek, hogy milyen segítséggel, nem orvos segítséggel hogy lehet megoldani.

- De mit gondol, hogy mondjuk az ellátás szempontjából miért nincs társadalmi béke Magyarországon az egészségügyben?

- Talán többet mondhatnánk a jó híreket, többet mesélhetnénk arról, és többet mutathatnánk meg, hogy milyen munka folyik. Tömegeket lát el az egészségügyi ágazat. Tömegeket hibátlanul ellát. Rengeteg köszönő levelet kapnak, kollégák, nővérek. Ezeket nem szoktuk kihangosítani.

- Világos. De a haláleseteket igen?

- Igen. De míg nincs az örök életre ital, addig mindig valamilyen módon leasszisztálunk halálesetet. Ez vagy otthon megtörténik, vagy kórházon kívül, vagy kórházon belül.

- De azt mondta, hogy bár globális probléma, az egészségügy területén sok probléma van. Miben látja a rákfenéjét a hazai egészségügyi ellátásban mutatkozó problémáknak? Finanszírozásban? Ellátás szervezésben?

- Azt gondolom, hogy a magyar egészségügyi rendszernek van egy nagyon fontos biztonsági alapja, hogy az egészségügyi biztosítás mindenki számára biztosítja a közellátásban az ellátását. Ebből a szempontból az a finanszírozás, amit az állam biztosít, ez egy megnyugtató, használható, stabil biztosítás. A szerkezete, hogy ezt a rendszer hogy hívja le, hogy konszolidációtól konszolidációig tart az év, azt gondolom, hogy nehezíti a kiszámítható működést. Közös érdekünk, hogy ezt stabilan, biztosan lehessen tudni, hogy ha ennyi a finanszírozási igénye az egészségügyi ellátásnak és az éves működésnek, ez ott van, ott lesz. Ez úgy kerüljön felhasználásra, hogy az év végén mindenki láthassa, hogy most vagyunk nullán. Nem sok mínuszt generálunk.

További részletek a riportban.

Fotó: HírTV

Legolvasottabb cikkeink