• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új módon harcolnak az öregedés ellen

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Ígéretes kutatásokat végeznek a PTE ÁOK Immunológiai és Biotechnológiai Intézetében.

Jelentősen javulhat az idős emberek életminősége, amennyiben eredményre vezetnek az emberi immunrendszer öregedését új megvilágításba helyező, ígéretes kutatások a PTE ÁOK Immunológiai és Biotechnológiai Intézetében.

A kutatásokban vezető szerepet tölt be a Pongrácz Judit egyetemi docens munkacsoportjában dolgozó Kvell Krisztián egyetemi adjunktus, akivel Európa egyik rangos tudományos ismeretterjesztő folyóirata közölt interjút.

Az emberi immunrendszer öregedése az okozója az időskori betegségek jelentős részének: mint köztudott, az idős emberek sokkal könnyebben kapnak el vírusos fertőzéseket, és lényegesen könnyebben fejlődhetnek ki szervezetükben bizonyos autóimmun betegségek. Mindezért részben az immunrendszer központi szervének, a csecsemőmirigynek (timusznak) öregedése is felelős, amely az idő előrehaladtával egyre kevésbé képes a szervezet védelmében kulcsszerepet játszó T-limfociták (egy fehérvérsejt-alcsoport) termelésére.

A fejlődése csúcsát kamaszkorban elérő, majd később fokozatosan visszafejlődő, elzsírosodó csecsemőmirigy kapcsán most a PTE ÁOK egyetemi adjunktusának, Kvell Krisztiánnak a kutatásai hozhatnak új, a későbbiek során a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket.

A kutatás eredményeiről a Projects Magazine, Európa vezető tudományos-technológiai folyóirata közölt összeállítást.

A kutató 2006-ban kezdett dolgozni ezen a területen, amikor kutatócsoportjának vezetője, a PTE ÁOK tanszékvezető tanára, Pongrácz Judit Wellcome pályázatot nyert el a csecsemőmirigy jelátviteli útvonalainak tanulmányozására A kutatócsoport ezen projekt során kezdte tanulmányozni a csecsemőmirigy öregedésének, elzsírosodásának folyamatát, amely során érdekes, az eddigi elméletekkel ellentmondó eredményre jutott.

A kutatás legizgalmasabb része, hogy a pécsi tudósoknak sikerült azonosítani azoknak a zsírsejteknek a forrását, amelyek kitöltik a fokozatosan funkcióját vesztő csecsemőmirigy állományát, gyengítve az immunrendszert.

Az eddigi teóriák szerint a csecsemőmirigy elöregedésének folyamatában a mesenchymalis sejtek játszották a főszerepet, amelyek az egyik elmélet szerint a szervezet egyéb pontjairól érkezve okozzák az elzsírosodást, míg a másik szerint a helyben található hasonló sejtek a felelősek.

A pécsi kutatás eredményei viszont arra utalnak, hogy maguk a csecsemőmirigy epitél sejtjei alakulnak át zsírszövetté, jelentősen csökkentve a szerv működőképességét az idő előrehaladtával. A pécsi kutatók nem csupán új következtetésekre jutottak, hanem a sejtek szintén immár arra is képesek, hogy ezt a folyamatot késleltessék, illetve kivédjék.