• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új módszer a daganatos betegek vénabiztosításához

Lapszemle Forrás: baon.hu

Nemrég kezdtek el alkalmazni egy új vénabiztosítási módszert a kecskeméti megyei kórház onkoradiológiai központjában.

A cél, hogy a daganatos betegek kezelése során minél kevesebb legyen a tűszúrás, és hogy javuljon a terápia hatékonysága. Az onkológiai ellátás során – a diagnosztikus, valamint az aktív és krónikus terápiában is – számos tűszúrást kell elviselniük a daganatos betegeknek. A kemoterápia mellékhatásainak ellenőrzése vérvétellel történik, ez szintén igénybe veszi a vénákat. Egy idő után az erek egyre nehezebb szúrhatóak, ami komoly gondot jelent, hiszen mindez felboríthatja a diagnosztikai vagy terápiás menetrendet, csökkentheti a kezelések hatékonyságát, de rossz esetben a fájdalom akár fel is függesztheti az ellátást – tudta meg a baon.hu portálja dr. Pajkos Gábortól, a kecskeméti megyei kórház onkoradiológiai központjának főorvosától.

A probléma enyhítésére a 80-as évek elején már kidolgozták a megoldást. A centrális tartós vénabiztosítást korábban már alkalmazták a sürgősségi, intenzív és kardiológiai ellátásban, majd az onkoradiológiában is egyre inkább bevett módszerré vált. A kecskeméti központban 2008 óta rutinszerűen végzik, a több mint ezer esettel a centrum nemzetközi összehasonlításban is számottevő tapasztalatra tett szert.

Az eddig használt technika lényege, hogy a kulcscsont alatt egy műanyag katétert egészen egy nagyobb átmérőjű centrális vénáig vezetnek el. Ezáltal a beteg szervezetébe nagyobb mennyiségű kemoterápiás folyadékot lehetett bejuttatni, az biztosan nem szivárog el, és a csőből kijutva azonnal hígul. A kanül másik végét egy fémből vagy műanyagból készült, csonkakúp alakú eszközhöz, a porthoz rögzítik, amelynek bőr felőli részét speciális, szúrás után visszazáruló membrán borítja.

Egy ilyen vénás port akár több évig is használható, megteremti a beteg diagnosztikájának, terápiájának és vérvételének biztonságos és stabil feltételeit, és kisebb a fertőzés veszélye is – hangsúlyozta Pajkos Gábor. A portra azért természetesen figyelni kell a hosszabb idő alatt, szükséges például havonta átmosni.

Nemrég kezdték el használni Kecskeméten az úgynevezett perifériáról bevezethető centrális katétert, a Picc Line-t. Ennél is egy központi vénáig fut belül a műanyag kanül, de nem a kulcscsonttól, hanem a könyökhajlattól, és előnye, hogy még szúrásra sincs szükség a kemoterápiás kezelések alatt.