• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szabályozás a gyógyszertámogatásban

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

El kellene simítani a generikus piacot terhelő érdekellentéteket.

Rossz szerkezetben és indokolatlan mennyiségben fogynak a támogatott gyógyszerek - állapítja meg a kedden ismertetett Széll Kálmán Terv, amellyel a kormány az adósság ellen indított támadást. A többlépcsős folyamatban a terv szerint át kell alakítani a gyógyszertámogatás rendszerét úgy, hogy a gyógyszerek ára ne emelkedjen, de az adófizetők pénzéből kevesebbet kelljen költeni rá.

Meg kell vizsgálni azt is, mi indokolja a gyógyszergyárak által finanszírozott, a gyógyszerfelíró orvosok részére egzotikus üdülőhelyeken szervezett továbbképzéseket és a jutalékok átláthatatlan rendszerét. Az egészségügy rendszerét is át kell alakítani, a megtakarított forrásokat az egészségügyben kell elkölteni.

Ahhoz, hogy ne növekedjenek a betegek kiadásai, de megmaradjon az ellátás színvonala, a Magyar Gyógyszerészi Kamara néhány testidegen elemet kioperálna a rendszerből.

Hankó Zoltán alelnök szerint a járulékokból finanszírozott gyógyszerek áfájának eltörlése évente körülbelül húszmilliárd forint megtakarítást hozhat. Azoknak az orvosságoknak pedig, amelyeket a betegek ugyan a patikában vásárolnak meg, de kórházi kezelésükre viszik magukkal, nem a gyógyszerkasszát, hanem a kórházak költségvetését kellene terhelniük. Az alelnök úgy számolt, ezzel további több tízmilliárd forintot lehetne nyerni.

El kellene simítani azokat az érdekellentéteket is, amelyek a takarékoskodásra alkalmas, úgynevezett generikus piacot terhelik. Hankó szerint az orvosokat nem ösztönzi semmi a hatóanyagukban nagyon hasonló, ezért helyettesíthető gyógyszerek felírására, ezek kedvező ára miatt a patika viszont a bevételeit félti.

A támogatási rendszer átalakításával a 2011-re előirányzott 343 milliárd forinthoz képest 2012-ben 83 milliárddal, az utána következő két esztendőben évente 120 milliárd forinttal kevesebbet tervez a kormány gyógyszertámogatásra. A hatékonyság növelése csak az egyik út, emellett a kamara egyetért a támogatási rendszer felülvizsgálatával, ám a megtakarítás tervezett teljes összegét nem tartja reálisnak.

Gaál Péter egészségpolitikai szakértő szerint fontos volt rögzíteni a tervben, hogy a megtakarított forrásokat az egészségügyben kell hasznosítani. Összegtől függetlenül, szerinte csakis ilyen alapon lehet reformokat végrehajtani ezen a területen.

Legolvasottabb cikkeink