• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szer a rejtőzködő kórra

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A betegség felléphet hirtelen, vagy kialakulhat lassan, lappangva, súlyossága egyénenként nagy eltérést mutathat.

Törzskönyvezte az európai gyógyszerügyi hatóság az immunrendszer zavarára alkalmazható célzott terápia gyógyszerét, amely képes az immunsejtek szaporodását befolyásoló anyaghoz kötődni, és így megakadályozni az ellenanyagok mértéktelen elszaporodását.

- Döntően a húsz-negyven éves nőket veszélyezteti az a több szervrendszert érintő autoimmun betegség (szisztémás lupus erythematosus = SLE), amely genetikai vagy fizikai okok (ultraibolya sugárzás, fertőzés) miatt alakul ki - mondta a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpóziumon Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem professzora. A betegség felléphet hirtelen, vagy kialakulhat lassan, lappangva, súlyossága egyénenként nagy eltérést mutathat. Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját, és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva.

Hazánkban 1500-2000 SLE kórban szenvedő beteget kezelnek, de az érintettek száma elérheti a négy-ötezret is. Mivel sokféle szervet betegít meg, nehéz felállítani a diagnózist s meghatározni a hatásos terápiát, így a betegség tünetei a diagnózist megelőzően akár 2-9 évig is rejtve maradnak. Az előrehaladottabb állapotban azonban már súlyos következményekkel járhat, szívinfarktust, veseelégtelenséget, központi idegrendszeri betegségeket okozhat. Olyan mértékben károsodhatnak az érintett szervek, hogy gyakran rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki.

A betegség alapjelensége az érgyulladás, tünetei között van a pillangószárnyszerű bőrpír, a fényérzékenység, a beteg ujjai elfehérednek, a száj nyálkahártyáján fekélyek jelennek meg, ismétlődik a mellnyálkahártya-gyulladás, eltérés van a vörösvértestek és a fehérvérsejtek normális száma között. Ezek a tünetek fokozatosan, de hirtelen is rátörhetnek a betegre. Az SLE-kezelés megkezdésekor a páciens alapbetegsége mellett figyelembe kell venni a gyakran előforduló kísérőbetegségeket és az érintett szervek állapotát is.

 A kór súlyosságától függően a terápiája bázisát a malária kezelésében is használt gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, illetve a daganatok terápiájában használt, az immunrendszerre ható készítmények alkotják. Azonban ezek a gyógyszerek sokszor nem eredményeznek javulást a betegség kezelésében, gyakori a káros mellékhatás, az életminőség nagymértékű rosszabbodása, illetve előfordulhatnak a terápia miatt újonnan kialakuló betegségek, köztük a cukorbetegség, a csontritkulás is.

Az immunológia területén is rendkívül fontos az új, innovatív gyógyszerek megjelenése, amelyek hatásmechanizmusa különbözik az eddigi készítményekétől - mondta Szekanecz Zoltán. Ezekkel hatékony terápiás lehetőséget kapnak azok a betegek, akiknél eddig nem volt célzott kezelésre mód.