• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új szupermutáció fenyeget, de nem a delta plusz lesz az

Lapszemle 2021.11.23 Forrás: InfoStart
Új szupermutáció fenyeget, de nem a delta plusz lesz az

Elkerülhetetlen, hogy a következő két évben megjelenjen egy jelentős variáns, amely versenyezni fog a deltával, és lehet, hogy túl is szárnyalja.

Új vírustörzsek a delta dominanciája alatt is megjelentek, mint például a legfrissebb delta plusz, amelyet AY.4.2 néven is ismerhetünk, de ez is csak kis mértékben tér el az eredeti deltától, a mutáció egyelőre nem bizonyított hatása a kevesebb tünetet okozó, azonban fertőzőbb mivolta lehet, írja a The Guardian nyomán az Infostart.

William Hanage harvardi epidemiológus szerint nyugodtan beszélhetünk ezekről a változatokról úgy, mintha a delta unokái lennének. "Volt már néhány delta plusz, ez valójában egy gyűjtőnév. Fertőzősége nem tér el olyan nagy mértékben a legutóbbinak sem az eredeti deltától" – mondja.

Az alternatíva ugyanakkor egy, a semmiből feltűnő, a deltához hasonlóan mindent vivő variáns létrejötte lehet. Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológusa abban hisz, hogy meg fog jelenni ez a következő szupervariáns. "Két alvariációja is van a deltának, egyik sem tudott elterjedni nagy mértékben. De elkerülhetetlen, hogy a következő két évben megjelenjen egy másik, jelentős variáns, amely versenyezni fog a deltával, és lehet, hogy túl is szárnyalja versenytársát" – véli Gupta.

Három út vezethet ide: 2020 végén a tudósok felfedezték a vírusrekombinációt a SARS-CoV-2 esetében: a különböző törzsek kicserélték a mutációkat egymás közt, új variánst létrehozva. Gupta szerint ez nem túl gyakori jelenség, de lehet majd a szupervariáns létrejöttének oka – bár úgy, hogy szinte nincs a világos nem a delta okozta eset, ennek tényleg kicsi az eshetősége.

A másik szupermutánshoz vezető út nagy jelentőségű mutációk sorozata lenne, amellyel egy sokkal veszélyesebb delta plusz vagy egy teljesen új törzs is létrejöhet.

Az elmúlt hetekben a Merck Covid-gyógyszere, a molnupiravir kapcsán is felmerültek aggályok azzal szemben, hogy új variánst hozhat létre: a szer működési elve az, hogy beavatkozva a vírus replikációjába mutációkkal szemeteli tele azt addig, amíg az életképtelen nem lesz. Egyesek szerint ha egy mutáció életben marad, az beavatkozhat a vírus fejlődésébe, mások szerint azonban bár a felvetés vizsgálatra érdemes, ennek szellemében nem szabad megtagadni a kezelése a súlyos állapotú betegektől.

További lehetőségekről a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink