• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új tanulmány a kannabisz használatának veszélyeiről

Lapszemle 2024.03.09 Forrás: origo.hu
Új tanulmány a kannabisz használatának veszélyeiről

A bevitel módjától – cigarettázás, rágás, belégzés – függetlenül mindenféle kannabiszhasználat növelte a keringési megbetegedések kockázatát.

Ha valaki azt gondolná, hogy a marihuána veszélytelen, téved: egy USA-beli felmérés igazolta, hogy a rekreációs célból, orvosi kontroll nélkül folytatott gyakori kannabiszhasználat számottevően növeli a szívroham és a stroke kockázatát  - írta az Amerikai Szívgyógyászati Társaság hivatalos folyóiratában, a Journal of the American Heart Association­-ban közzétett új kutatás alapján az origo.hu.

Bár a kannabisz, más nevén marihuána használata az Egyesült Államokban szövetségi szinten illegális, huszonnégy állam, illetve a főváros, Washington, D.C., saját hatáskörében legalizálta a rekreációs célú marihuánafogyasztást. Az USA egészségügyi kormányzati szerve, a Department of Health and Human Services 2019-ben elvégzett, szerhasználattal kapcsolatos nemzeti felméréséből jól látszik, hogy a kannabisszal élő amerikai polgárok száma jelentősen növekedett az elmúlt évtizedekben. A 2019-es felmérés során 48.2 millió 12 éves és annál idősebb polgár számolt be arról, hogy legalább életében egyszer kipróbálta a kannabiszt, míg ugyanez a szám a 2002-es felmérés elvégzésekor még csak 25.8 millió volt. Ez az adott korosztályú népesség arányában 11%-ról 17%-ra való növekedést jelent.

A mostani tanulmány céljaira a kutatók a 2016 és 2020 közötti éves felmérésekből 430 ezer felnőtt adatait hívták le, hogy megvizsgálják a kannabiszhasználat és a káros keringési kimenetelek, elsősorban a szívbetegség, a szívroham és a stroke összefüggéseit. Az adatok az USA járványügyi és betegségmegelőzési központja, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention által évenként végzett össznemzeti, keresztmetszeti felmérésekből származtak.

Az elemzés legfontosabb következtetése az volt, hogy a bevitel módjától – cigarettázás, rágás, belégzés – függetlenül mindenféle kannabiszhasználat növelte a keringési megbetegedések, így a koszorúérbetegség, a szívinfarktus és a stroke előfordulását. A mindennapos kannabiszhasználóknál a szívroham kockázatemelkedés elérte 25%-ot. Ugyanebben a csoportban a stroke kockázata nem kevesebb mint 42%-kal növekedett. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink