• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új tiltás a drogok ellen

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Megelőző csapást mér a drogháborúban a kormány.

Az egészségügyi salátatörvényben azt javasolja, hogy ne konkrét hatóanyagokat, hanem teljes vegyületcsoportokat lehessen tiltólistára helyezni. Ezzel megakadályozná a dizájner drogok legális használatát.

A bűnüldöző hatóságok jelenleg is lemaradásban vannak a drogokat előállító vegyészekkel szemben, mert elég egy jelentéktelen módosítást végrehajtani a tiltott vegyületen, és lényegében hónapokig szabadon lehet forgalmazni a tudatmódosító szereket.

A többnyire nem emberi fogyasztásra szánt termékek az interneten vagy speciális kávézókban könnyen és legálisan hozzáférhetők. A hatóságok pedig tehetetlenek, hiszen elvben semmi sem tiltja a forgalmazásukat vagy fogyasztásukat, miközben jóval veszélyesebbek a hagyományos kábítószereknél, tapasztalatok híján hatásuk kiszámíthatatlan.

A kormányzat a tervezett jogszabály-módosítással szinte azonnal kilenc vegyületcsoportot helyezne fel a pszicho-aktív szerek listájára. Egy kormányrendelet engedélyhez kötné, és kizárólag kutatási, illetve rendészeti vagy ipari célra engedné az ilyen szerek forgalmazását és tartását, azaz a terjesztők készletei ezt követően lefoglalhatók és elkobozhatók lesznek. Lehetőséget kapnak majd a hatóságok arra is, hogy akár próbavásárlással is lecsapjanak a terjesztőkre.

Szakemberek szerint a dizájner drogokkal kapcsolatos szigorítás azért nagyon fontos lépés, mert évente nagyjából megduplázódik az újonnan megjelenő legális készítmények száma, csak 2005 óta 115 új drog bukkant fel a piacon.

Zacher Gábor toxikológus, a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosa elmondta: az osztályra kerülő, sürgősségi ellátásra szorulók 90 százaléka dizájner drogot fogyaszt, júniustól szeptemberig 300 MDPV-t fogyasztót kezeltek. A szabadon megvásárolható szer két-százszor „ütősebb", mint a tiltott szernek minősülő marihuána. Arról nem is szólva - mondja -, hogy sokaknál okoz súlyos szövődményeket, például szívbelhártya-gyulladást, gombás tüdőtályogot.

Zacher Gábor szerint a dizájner drogok esetében a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy hosszú távú hatásai nem ismertek, sőt sokszor a megfelelő dózisról sincs tudomása a használónak, könnyen túladagolhatók.