• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új utakat járnak a betegek

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Szócska: el kell még magyarázni, hogy egyes ellátásokat miért a legmagasabb szinten lehet elvégezni.

Bővülhet a kistérségi szakrendelők szerepköre, és fejlesztés vár a funkcióváltó kórházakra – tudtuk meg. Nemsokára pedig létrejön az a központ is, amely integráltan látja majd el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét, valamint a dokumentációs és módszertani feladatokat. Csaknem ötvenmilliárd forintból fejlődhet tovább az egészségügyi ellátórendszer, miután július 1-jén életbe lépett az új betegellátási rend – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Szócska Miklós államtitkár úgy nyilatkozott, a pénzt a többi között azokra a kistérségi szakrendelőkre fordítják, amelyek még az előző kormányzati ciklusban épültek föl, adott esetben rossz koncepcióval, és nem is mindig a megfelelő helyen.

Ezek az intézmények – részletezte az államtitkár – az egészségfejlesztés kapcsán „jól használható szerepköröket" is kapnak majd. Emellett megkezdődik azoknak a funkcióváltó kórházaknak a fejlesztése, amelyekre rehabilitációs feladatot róttak a struktúraátalakítás során. Így e szolgáltatóknak jelentős szerepük lesz a térség betegellátásában.

A térségi ellátás kapcsán egyébként eddig tíz település kezdeményezte, sorolják át másik egészségügyi térséghez. A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint például Bábolna, Tiszaföldvár, Nyársapát jelezte kérését, amelyet figyelembe vettek. Tucatnyi település pedig térségen belüli átsorolást kért és kapott az egyeztetések során.

Kérdés, a betegek számára mikor válik kiismerhetővé a struktúra. Azt, hogy ki hová tartozik, Szócska Miklós szerint hamar megtanulják az érintettek. Hónapokat vehet azonban igénybe – mondta –, amíg rutinná válik, hol kaphatnak ellátást a betegségüknek megfelelő szinten. „Sokszor el kell még magyarázni például, hogy a gyermekszemészeti ellátást miért csak a legfelsőbb szinten lehet elvégezni" – hozta fel példaként az államtitkár.

A rendszerből azonban hiányzik a betegjogvédelmi háttér. A lap kérdésére az államtitkár közölte, hamarosan olyan, a Semmelweis-tervben megfogalmazottnál bővebb hatáskörű központi hivatal jön létre, amely egy szervezetbe integráltan látja majd el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét, valamint a dokumentációs és módszertani feladatokat. Erről már kész a tervezet.