• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új vezető dolgozik a mentőállomás élén

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A soproni mentőállomásnak új vezetője van, Bujtás József, aki 1999 óta mentőzik.

Főnökként is elsősorban bajtárs marad. Az első eset, amihez még kezdő mentőápolóként vonult, örökre belevésődött: egy huszonkét hónapos kisgyerek forrázta le magát. Időben kórházba értek vele. Érdekes módon az utolsó jelentős élménye is kicsihez kötődik: nemrég egy ágfalvi lakásban vezetett le sikeresen egy szülést. A kislány és az anyuka is jól vannak. Nem is csoda, hogy a soproni mentőállomás új vezetőjének ezek a mentések forognak a fejében, hiszen Bujtás József is háromszoros apuka. A harmincöt éves szakembernek szeptembertől az egész állomás irányítása a feladata – írja a Kisalföld Napilap cikke nyomán a kisalfold.hu portálja.

Tudtam, hogy sok munkám lesz, hát legalább nem csalódtam. Tényleg rengeteg az adminisztráció – mondja Bujtás József, akit már ismerhetnek olvasóink, hiszen lapunk címlapján mosolygott, amikor egy sikeresen újraélesztett infarktusos beteg a Kisalföldön keresztül mondott neki köszönetet - emlékeztet az újság.

Annak idején, bevallom, csak átmeneti megoldásnak gondoltam a mentőzést, de elég hamar rájöttem, ez az igazán nekem való. Egymás között tréfásan azt szoktuk mondani, megcsapott a sziréna engem is. 2002-ben már kezemben volt a szakápolói vizsga oklevele, 2008-ban pedig mentőtisztként diplomáztam, mondta Bujtás József, aki azon kérdésre, hogy a sok tragédiát, betegséget, drámát, amit naponta átélnek, hogy kezeli, elmondta:

– Némi távolságot kell tartanunk az eseményektől, különben beleőrülnénk. Nagyon sok fiatal fordít azért hátat a mentőknek, mert nem tudja feldolgozni a látványt, a történteket, a következményeket. Fejben kell rendet tenni. Ennek ellenére persze mindnyájunkkal előfordul, hogy napokig hordozunk magunkban egy-egy élményt – jegyezte meg a mentőtiszt, akinek vetőként biztosítani kell a munkafeltételeket, a szakmai felügyeletet, a rendet, elszámolásokat és jelentéseket ír, kezeli a leltárt, a gyógyszerraktárat, az autók felszereléseit, harminchét munkatársáért és öt gépjárműért vállal felelősséget. Persze vonul is, munkaideje kétharmadában továbbra is mentőtiszt.

Nem szeretném, ha mostantól csak a főnököt látnák bennem, vannak persze elvárásaim, amikhez következetesen ragaszkodom, de elsősorban továbbra is bajtárs vagyok. Így volt ez Sopronban eddig is – zárta szavait Bujtás József.