• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb érthetetlen haláleset

Lapszemle Forrás: Népszabadság - Magyar Nemzet

A betegek egyre kevésbé tolerálják az egészségügyben elszenvedett vélt vagy valós sérelmeiket.

Feljelentették a kecskeméti kórházat, mivel a vád szerint egy 65 éves férfi a nem megfelelő orvosi kezelés következtében halt meg. A szívbeteg férfit gyomorvérzéssel vették fel az intézménybe. Budapesten néhány napja szintén gyomorvérzésben hunyt el egy férfi, akit kórházról kórházra szállítottak. A férfi bekötött infúzióval egy harmadik kórházba tartott, amikor rosszul lett, és végül a mentők hiába szállították vissza már agyhalott állapotban arra a helyre, ahová először vitték, másnap meghalt.

Az ügyet az Egészségbiztosítási Felügyelet és a rendőrség is vizsgálja. „Nem nőtt az utóbbi időben az ilyen esetek száma, sajnos korábban is előfordultak ilyen tragédiák" - mondta Kovácsy Zsombor ügyvéd. Az Egészségbiztosítási Felügyelet korábbi elnöke arra emlékeztetett, hogy 2007 óta, a nagy kórházi struktúraváltozás során centralizálták az ellátást, így esetleg messzebbre kell szállítani a megszűnt közelebbi ellátóhely helyett a beteget. A centrumokban egyszerűbb és jobb lehet az ellátás, másfelől az orvosok között lehetnek szakmai nézeteltérések, és nem mindig tökéletes a kommunikáció az intézmények, a mentősök és az orvosok között.

Kovácsy arra emlékeztetett, hogy a törvény szerint a beteget a legkönnyebben elérhető alkalmas ellátóhelyre kell vinni. A korábbi diagnózis ellenére azonban a beteg váratlanul az egyik pillanatról a másikra rosszabb állapotba kerülhet. Az is előfordulhat, hogy az alkalmasnak tűnő intézményben az adott pillanatban nincs szakmailag alkalmas orvos vagy team a beavatkozásra, ezért utalják át máshová. Kovácsy szerint Magyarországon általában megfelelően működik a riasztási és az ügyeleti rendszer, de van még mit javítani az elkerülhető halálesetek számának csökkentésében európai szinten.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke ennél kritikusabban fogalmazott. „Az egészségügy alulfinanszírozottságának és az orvosok túlterheltségének jelentős szerepe van abban, hogy előfordulnak a budapestihez hasonló esetek" - mondta Éger István.

Bánki Endre betegjogi képviselő szerint a budapestihez hasonló esetek igen ritkák. Egyéb panasz azonban több van az egészségügyi megszorító intézkedések hatására. Aggodalomra ad okot, hogy már folyamatban lévő kezeléseket állítanak le finanszírozási problémákra hivatkozva, ami sokkal súlyosabb, mint a terápiák időbeli átütemezése. Minden egészségügyi szolgáltató csak a saját területéről fogad betegeket, ami korlátozza a szabad orvos- és intézményválasztás jogát. „Márciusra még inkább kiéleződnek a már megmutatkozó problémák" - mondta Bánki.

Egyre több a megalapozatlan panasz a betegek részéről, ami jelzi, hogy egyre kevésbé tolerálnak kisebb jogsértéseket is. Vannak betegek, akik egy esetleges kártérítésből vagy peren kívüli egyezségből remélik átmeneti megélhetési gondjaik megoldását.