Olyan enzimet fedeztek fel, amely méri, mennyi glükóz érkezik az agyba, amelynek ez a legfőbb energiaforrása.
A cukorétvággyal kapcsolatos agyi folyamatot találhattak brit kutatók, úgy vélik, felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet - olvasható az mno.hu portálon.
A londoni Birodalmi Főiskola kutatói patkánykísérletekben fedeztek fel egy enzimet, amely – úgy tűnik – azt érzékeli, mennyi glükóz, vagyis szőlőcukor érkezik az agyba, és hiány esetén arra készteti az állatot, fogyasszon több édes ételt. A tudósok szerint embereknél ennek az enzimnek a működése a cukros és a keményítőtartalmú ételek, vagyis egyebek közt a gabonafélék és a belőlük készült fogások, például a péksütemények, tészták iránt ébreszt éhséget. A glükóz nevű egyszerű szénhidrát az agysejtek legfőbb energiaforrása.
„Agyunk leginkább a glükózból nyeri az energiát, ám evolúciós múltunkban nehéz lehetett hozzájutni az édes ételekhez, ezért mélyen gyökerezik a cukor- és keményítőtartalmú ételek iránti preferenciánk" – mondta James Gardiner, a kutatás vezetője, aki az eredményeket a Journal of Clinical Investigation című szaklapban tette közzé.