• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb milliárdok a kórházaknak

Lapszemle Forrás: Népszava

Az összeget már hétfőn átutalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 140 egészségügyi intézménynek.

Ismét pluszpénzhez jutottak a kórházak, ezúttal a gyógyszerkassza 2,5 milliárd forintos maradványát osztottak szét közöttük. Az összeget már hétfőn átutalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 140 egészségügyi intézménynek. A többlettámogatás elosztásának alapja az éves teljesítmény volt, ezért előnyt élveztek a súlyponti kórházak, valamint a kiemelt intézmények, amelyek dupla támogatásban részesültek.


Több mint százmillió forintot kapott például a Pécsi, a Szegedi és a Debreceni Tudományegyetem klinikája, a miskolci egyetemi oktatókórház és csaknem kétszázmilliót a budapesti Semmelweis Egyetem. A kórházi adósrangsort a súlyponti kórházak vezetik több mint 20 milliárdos hiánnyal, az egyetemi kórházak állnak a második helyen, a pécsi és a szegedi egyetem klinikáinak adóssága együttesen meghaladja a 10 milliárdot.


Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a tetemes tartozást a teljesítményvolumen-korlát átlépésével magyarázza, a kórházak többsége ugyanis az államilag finanszírozott beavatkozásoknál többet végez. Ezért is tulajdonít nagy jelentőséget a folyamatos kormányzati támogatásnak, a bajban lévő egészségügyi intézményeknek ugyanis minden forintra szükségük van. Varga Ferenc azt is elmondta: a támogatásoknak köszönhetően a korábban 68 milliárdra becsült hiánynál kisebbel, csaknem 60 milliárdos mínusszal zárhatnak a kórházak. A tartozás azonban tovább csökkenhet a mostani pluszpénzek felhasználásával.


Székely Tamás egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott: az egészségügyi kormányzat betartotta korábbi ígéretét, miszerint az Egészségbiztosítási Alapban (E-Alap) keletkezett megtakarításokat a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítja. A tárcavezető azt is hozzátette: az E-Alap maradványából származó összeget az intézmények szabadon használhatják fel, ugyanakkor megjegyezte, hogy a felelős gazdálkodás és a hatékony működés megteremtése továbbra is az intézményi menedzsment felelőssége. Idén összesen mintegy 25 milliárd forintot kaptak a kórházak, és már harmadszorra jutottak pluszpénzhez.

Emlékezetes, még a nyáron 5,7 milliárdot kaptak az egészségügyi intézmények. Röviddel karácsony előtt az Egészségügyi Alap becsült maradványát, 16,7 milliárd forintot osztottak szét közöttük a teljesítményük arányában. Ezt egészítette ki a mostani 2,5 milliárdos extrakeret.


Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke azt emelte ki: nem az adósságrendezés a támogatások célja, ugyanakkor a kormányzat jogosnak tartja az egészségügyi intézmények igényét a teljesítményvolumen-korlátot meghaladó ellátás finanszírozására is. Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa viszont közleményben szólította fel Székely Tamás minisztert, hogy ne ötletszerűen csepegtesse a pénzt a kórházaknak, inkább forgassa vissza az ágazatba az onnan három év alatt kivont mintegy 250 milliárd forintot.