• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb póráz a gyermekeseknek

Lapszemle Forrás: Népszava

Rosszul dönt a kormány, ha a családi pótlékot (és más szociális juttatásokat) Erzsébet utalványban fizeti ki.

Rosszul dönt a kormány, ha a családi pótlékot (és más szociális juttatásokat) Erzsébet utalványban fizeti ki - ez az egybehangzó véleménye a témában nyilatkozó szakértőknek. A tervet, melyet április 15-ig kell kidolgoznia a szakminiszternek, még Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is ellenzi. A családoknak készpénzre van szükségük, mert nem biztos, hogy az ellátást élelmiszerre akarják költeni, sokan a számlákat, vagy épp a gyerek ebédbefizetését rendezik belőle – olvasható a Népszava – online oldalán.

Megint az emberi méltóságba gázolnának - a többi között így fogalmazott a lapnak Farkas Zsombor szociálpolitikus a kormány családi pótlékkal kapcsolatos elképzeléséről. Az, ahogy a kormány a szegényekről beszél és bánik velük, szinte előre vetítette ezt a döntést, hiszen kormányoldalon folyamatosan megbélyegzik őket. Már régóta hangoztatják, hogy sokan nem a gyerekre költik a pénzt, hanem játékgépeznek, kocsmáznak belőle. Pedig ez nem igaz - jelentette ki, hozzátéve, hogy az embereknek készpénzre van szükségük. Éppen a pénzhiány miatt fordulnak sokan uzsoráshoz, és a családi pótlék utalványra váltása éppen ezt erősítheti. Kialakulhat ugyanis az Erzsébet utalvány másodlagos piaca, ha az a hitelező kezébe kerül. Az is biztos, hogy nem minden kistelepülésen lehet majd beváltani, ahol viszont elfogadják, az árakat emelheti az eladó.

Hasonló véleményen van a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is. Székely Hajnalka elmondta: mindig változik, hogy egy családnak éppen mire kell pénz, nem biztos, hogy élelmiszert vásárolnának belőle. Sokan élnek úgy, hogy a számlák kifizetéséhez kölcsönt kérnek, amit éppen a családi pótlékból fizetnek vissza. Mások a csúszó számlát fizetik belőle, vagy az óvodai, iskolai étkeztetést rendezik a pénzből.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó is nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, szerinte nem megfelelő, ha szűkítik azt a kört, amelyre a segélyt, vagy a családi pótlékot fel lehet használni, hiszen egy gyermeknek ugyanúgy szüksége van arra, hogy a szülei befedjék a tetőt, vagy kitakarítsanak a lakásban, mint arra, hogy ételt kapjon.

Az Erzsébet utalvány jelenleg a munkavállalók számára adókedvezménnyel adható 5 ezer forintos étkezési jegy, amit hideg és meleg élelemre lehet költeni. A CBA, a Coop, a Reál, az Arzenál, a Tesco áruházláncoknál, a szerződött kisebb boltokban, vendéglátóhelyeken és a MOL benzinkutaknál fogadják el. Az utalványról korábban az Európai Bizottság szakértői felvilágosítást kértek a magyar hatóságoktól, mert több piaci szereplő kifogásolta, hogy "a nemzetközi hátterű áruházláncokat lényegében kizárták az elfogadóhelyek közül".

Ez nem az első ötlet a korlátozásra: akarták már életkor szerint differenciálni, vagy korhatárhoz kötni. Felmerült, hogy az ellátás a gyerek 3-5 éves koráig járjon, ezt követően csak akkor kapja meg a család, ha újabb gyerek születik. A rászorultság elvének bevezetését is tervezték. A Fidesz előző kormányzási ciklusában, 1998 júniusa és 2002 júniusa között nevelési ellátás címen családi pótlékot vagy iskoláztatási támogatást kaptak a jogosultak, ennek összege a kormányzati ciklus alatt egyetlen forinttal sem emelkedett. Most is ezt a hagyományt követik, aki nem jár iskolába, attól megvonják az ellátást, aminek összegét Orbánék egyetlen forinttal sem emelték.