• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb szuperkórház lehet Budapesten

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A külföldi hallgatók képzése miatt is fontos a fejlesztés.

Bár a Semmelweis Egyetem komplett fejlesztési tervét még nem hagyta jóvá a kormány, azonban több olyan döntés is született, amely az intézmény szerepének, súlyának erősítését célozza. A két pesti és a két budai szuperkórház mellett a Semmelweis Egyetem (SE) is kiemelt szerepet kapna a jövőben a fővárosban és a környékén élők egészségügyi ellátásában – értesült a Magyar Idők.

Ennek azonban alapfeltétele, hogy az egyetemen is elérhető legyen az egészségügyi szolgáltatások teljes spektruma, amelyek közül ma még több is hiányzik, így például a sürgősségi ellátás, a traumatológia, az idegsebészet, a krónikus ellátás és a rehabilitáció – írja a magyaridok.hu portálja.

A probléma viszonylag egyszerűen orvosolható, ha létrejön az egyetemi kórházi kategória, és több közkórház is egyetemi fenntartásába kerül. A portál úgy tudja: a Rókus-, a Merényi-, sőt akár a Szent János-kórház egy része is a Semmelweis Egyetemhez kerülhet ily módon, bár erről nem az egyetemek döntenek.

Az egyetemi kórházak létrehozásáról szóló törvénymódosítást jegyző fideszes Pósán László legalábbis azt mondta a már a parlament előtt lévő törvényjavaslat általános vitájában, hogy kormányrendelet határozza majd meg, mely intézmények lesznek egyetemi kórházak. A Kenézy-kórház és a debreceni egyetem integrációja miatt ez ott gyakorlatilag már eldöntött tény.

A törvényjavaslat mellett mindazonáltal nem is a szűkös ellátási, hanem a hiányos gyakorlati oktatási kapacitásokkal érveltek a benyújtók és az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László is. Különösen a külföldi orvostanhallgatók évi mintegy 35 milliárd forintos összbevételt hozó magyarországi képzése miatt fontos, hogy legyen elegendő gyakorlati képzőhely, ma ugyanis egy felmérés szerint a külföldi hallgatók közül sokan hagyják el az egyetemet az elméleti képzést követően.

Az SE angol nyelvű képzésben részt vevő hallgatóinak 60, a német nyelven tanulóknak pedig a 85 százaléka a gyakorlati képzést már más egyetemen veszi igénybe. A gyakorlati orvosképzés feltételeit nemcsak bővíteni, hanem javítani is kell, nagyrészt ezt a célt szolgálja az infrastruktúra bővítése, korszerűsítése.