A vegánok és vegetáriánusok esetében olyan bélbaktériumokat is kimutattak, melyek döntő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében.
Egy a Nature Biology tudományos folyóiratban közölt kutatásban, amely 21 561 ember vizsgálatán alapult, a bélmikrobiom egészségét vették górcső alá, és feltárták, hogy a mikrobiális sokféleségre és az egészségre is jelentős hatással tud lenni az étrend. A legjelentősebb egészségügyi előnyöket a növényi étkezésnél figyelték meg - írta a hvg.hu.
Mint azt a kutatók felfedezték, a vegán, vegetáriánus és mindenevő emberek is egyedi mikrobiom-jellemzőkkel rendelkeznek, melyeket a választott étrendjük formált. Ugyan a mindenevőknél jelentősebb volt ez a mikrobiális sokféleség, de ez nem járt jobb egészségi mutatókkal.
A kutatók arra jutottak, hogy a hús megemésztéséhez kapcsolható egyes baktériumok gyulladásos és rákos megbetegedések nagyobb kockázatával hozhatók összefüggésbe. Tehát aki növényi étrendet követ, annak jobb lehet az egészsége – bizonyos mutatók tekintetében. A vegánok és vegetáriánusok esetében olyan bélbaktériumokat is kimutattak, melyek rostokban gazdag ételekből „élnek”, és rövid szénláncú zsírsavakat, így például butirátot termelnek. Ezek döntő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, az anyagcsere fokozásában, valamint az immunrendszer egészségének támogatásában is.
További részletek a beszámolóban