• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újdonságok az új szülészeti protokollban

Lapszemle 2020.01.20 Forrás: dr.info.aeek.hu

Jelenleg a szülészorvos, a szülészeti intézmény perelhető annak ellenére is, hogy mindent a szakma szabályai szerint végeztek.

Hosszú vajúdás, és sok-sok egyeztetés után a tavalyi év végén megjelent az Egészségügyi Közlönyben az új egészségügyi szakmai irányelv a szülészeti és újszülött ellátásról.

Dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, a Szakmai Kollégium Szülészeti és Nőgyógyászati Asszisztált Reprodukciós Tagozatának tagja, aktívan részt vett az irányelvek kidolgozásában. A dr.info-hu-nak elmondta, közel negyven éves lemaradásban volt a magyar szülészeti szakma számos nyugati ország szülészeti protokolljával való összehasonlításban. Ennek oka abban keresendő, hogy a hetvenes évek végétől egy sor olyan eljárást vezettek be országunk szülészetein, melyek már pontosabban jelezték a baba és a mama állapotát. Innentől kezdve a kórházi ellátás került előtérbe, a szülés természetessége pedig háttérbe szorult – idézi az előzményeket a főorvos. A kormány családbarát koncepcióját is követve az irányelv immár a természetes szülés támogatására törekszik, tágabb lehetőséget adva az anya önrendelkezési jogának.

A főorvos szerint az egyik legfontosabb rendelkezés, hogy a szülés a lehető legkevesebb beavatkozással történjen meg. Több kompetenciát biztosítva a szülésznőknek, akik komplikációmentesség esetén önállóan levezethetik a szülést. Ha rendben történik a vajúdás, el lehet hagyni olyan beavatkozásokat, melyeket eddig rutinszerűen végeztek. Például a hüvelyi vizsgálatot is csak indokolt esetben végzi el az orvos, emellett a természetes fájdalomcsillapítások kerülnek előtérbe. Dr. Pap Károly szerint nagy előrelépés, hogy a szülőszobára csak akkor veszik fel a kismamát, ha a vajúdás elindult.

Kitért arra is, hogy az irányelv a császármetszések számának csökkentésében is segítséget nyújt. Jelenleg a babák közel fele születik műtéti úton. - Ehhez azonban a jogrendszerünket is módosítani kellene, hiszen amíg ez nem történik meg, addig nagyobb változás nem lesz tapasztalható - mondja a főorvos. - Jelenleg nem tudjuk előre megjósolni, hogy egy szülésből teljesen egészséges baba születik-e meg. Ha a jogrend felmenti a szülést vezető személyt a kártérítés felelőssége alól, abban az esetben, ha a szakma szabályait betartotta, akkor nagyobb bátorsága lesz a felelős szülészorvosnak ahhoz, hogy hosszabban várjon a hüvelyi szülés lezajlására. Jelenleg a jog úgy rendelkezik, hogy ha szülés közben valami történik a babával, vagy az édesanyával, akkor a szülészorvos, a szülészeti intézmény perelhető annak ellenére is, hogy mindent a szakma szabályai szerint végeztek el. A fölösleges támadások kivédését kellene a jognak megcéloznia. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink