• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újfajta készültség: Mit mondanak a magánszolgáltatók?

Lapszemle 2021.03.08 Forrás: portfolio.hu
Újfajta készültség: Mit mondanak a magánszolgáltatók?

Az hozná a legtöbb hasznot az országnak, ha a magánszolgáltatókat elsősorban az állami szféra tehermentesítésére kérnék fel.

A kormány péntek éjszaka megjelent rendelete értelmében az országos kórházi főigazgató innentől kezdve a koronavírusos betegek ellátásába bevonhatja nemcsak a magánegészségügyi szolgáltatók szakszemélyzetét, hanem ingatlanjait és ingóságait is. Kérdés hogy a gyakorlatban majd hogyan akarja bevonni a magánintézményeket a kormány, szükség lesz-e új Covid-részlegekre itt is. A portfolio.hu megkérdezte a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók tulajdonosait, vezetőit, mondják el álláspontjukat a pénteken nyilvánosságra került szabályozásról. Kiderült: van olyan magánszolgáltató, amelyik már most is részt vesz az oltási programban. Válaszaikból az is kiolvasható, hogy a veszélyhelyzet idején természetes, hogy a magánszolgáltatók segítenek, egyúttal ugyanakkor a bevonásuk következményeire is felhívják a figyelmet (elhúzódó pénzügyi teljesítés). Több szolgáltató konkrét javaslatokat is megfogalmazott arra vonatkozóan, hogyan tudják elképzelni a szerepüket az új felállásban.

A Doktor24 önköltségi áron, profit nélkül kész felajánlani a kapacitásait az állami ellátás tehermentesítésére - válaszolta a megkeresésre Lancz Róbert, a csoport vezérigazgatója. A Primus tagjaként, pedig hétfőn tárgyalást kezdeményezünk az egészségügyi kormányzattal a részletek kidolgozásáról.

Úgy véljük, hogy ebben a helyzetben egy olyan megoldás hozná a legtöbb hasznot az országnak, ahol magánszolgáltatókat elsősorban az állami szféra tehermentesítésére kérnék fel. Olyan, a coviddal nem összefüggő diagnosztikus, terápiás és rehabilitációs feladatok ellátására, amelyekre ilyenkor is ugyanúgy szükség van. Látva a riasztó számokat, egy új felajánlást is szeretnénk tenni, ebben a rendkívüli helyzetben: vállaljuk a közfinanszírozott betegek fogadását egy NEAK-kal közösen kialakított szolgáltatási struktúrában, önköltségi árakon, profit nélkül - mondta.

- Mi már eddig is ajánlottunk segítséget, és továbbra is rugalmasan ott segítünk, ahol tudunk. A Budaörsi Egészségközpontunkban, ahol közfinanszírozott járóbeteg ellátást is végzünk, már ma is államilag kijelölt oltópontként működünk a környék háziorvosait részben tehermentesítve, gyorsítva az oltási folyamatot - írta válaszában Fábián Lajos, a Róbert Magánkórházat is működtető TritonLife Csoport társtulajdonos elnöke. - Ezért a tevékenységért magáncégként semmiféle extra finanszírozást nem kértünk, és nem kapunk, de az említett szolidaritási elvek mentén ezt a havi sokmilliós munkaerőköltséget a közösség érdekében magunkra vállaltuk még jóval az esetleges kártalanításról szóló rendelet megjelenése előtt. Továbbá a járványhelyzet kezdete óta, budaörsi csapatunk mindenféle térítéstől mentesen, önkéntesen, ingyenesen teszteli az önkormányzat által fenntartott bölcsődék és óvodák dolgozóit" - fejtette ki.

"Mindezeken túl, a Róbert Magánkórház épületének földszintjén az OPAI már oltópontot üzemeltet, ami izolált váróval és külön hátsó bejárattal működik, így nem jelent a forgalom keveredése miatt fertőzésveszélyt a mi Covid-teszten és Covid-szűrésen átesett, pl. szülni érkező pácienseink részére" - tette hozzá.

Ez már ugyanakkor általánosságban is bonyolultabb kérdés, és kicsit összefügg a személyi állomány vezénylésével is, ugyanis nagyon sok nem Covidos ember egészségére nézve komoly veszélyt jelentene, egy-egy nagyobb – valódi integrált fekvő-, és járóbetegellátó – magánegészségügyi szolgáltató teljes leállítása.

Vészhelyzetben szükség van mobilizációra, ha emberéletet lehet menteni, akkor az feladat. De ennek észszerűen kell történnie - javasolta Csermely Gyula, Rózsakert Medical Center vezérigazgatója, aki emlékeztetett arra is, hogy a magánegészégügy az első hullám alatt is komoly terheket vett le az állami rendszer válláról és ezek a feladatok most is itt vannak. Ha az orvosok átcsoportosítása nem hatékonyan történik, akkor annak a magyar lakosság látja kárát. 

"Az RMC-nél például évente 6000 magzati ultrahangot végzünk, 7 mm-es kis szíveken, a terhesség akár 12. hetében képesek szívfejlődési rendellenességeket észrevenni az orvosaink, vagy más fejlődési rendellenességeket detektálni. Azok az orvosok, akik képesek ezt a nagyon nehéz és speciális feladatot ellátni, nem feltétlenül tudják, hogy hol kell egy lélegeztetőgépet bekapcsolni vagy hogy kell egy covidos beteg egyensúlyi állapotát fenntartani. Valószínűleg meg tudják tanulni ezt is, de ez hosszú idő. Ráadásul, ha ők kiesnek, ezeknek a fejlődési rendellenességeknek egy része nem kerül feltárásra. De ugyanez áll a cukorbetegek vagy más krónikus betegek gondozására is. Nem lehet ezeket a specialistákat egyik napról a másikra kivonni ebből, mert annak már rövidtávon is nagyon súlyos következményei lesznek" - mutat rá a lehetséges következményekre. Ami ennél észszerűbb lenne, az a magánegészségügy bevonása az oltásba - javasolta.

- A magánegészségügy eddig is betartotta a központi szabályokat, protokollokat, korlátozásokat, folyamatosan együttműködött az állami rendszerrel. A COVID-tesztelésben nagy szerepet vállal a szektor, a hatósági ár mellett is sokan végzik a feladatot, de a terápiában és az oltásban egyelőre nem lehet részt venni. A bevonási döntés előtt a döntéshozók bizonyára figyelembe fogják venni a magánegészségügy szerepét és sajátosságait - írta a lapnak Papik Kornél, a Dr. Rose ügyvezetője.

A járóbetegellátásban, de egyre inkább a fekvőbetegellátásban is a magánegészségügy pótolja a járvány elleni védekezés miatt kieső állami egészségügyi szolgáltatásokat, ezzel nagyban hozzájárul a lakosság ellátásához és egészségügyi állapotuk javításához.

A legtöbb magánegészségügyi szolgáltató, méretük és kialakítási sajátosságaik miatt szeparált COVID-részlegek kialakítására nem alkalmas, azaz már egy COVID-beteg ellátása esetén is be kell zárni a többi részleget. Sok szolgáltató nem rendelkezik saját utcai főbejárattal, így a fertőzötteket a publikus tereken keresztül lehet csak bejuttatni a kórházba. A szakemberek száma és összetétele sem feltétlenül alkalmas nagy számú fertőzött beteg non-stop ellátására, néhány beteg gyógyítására viszont nem gazdaságos átalakítani a rendszereket. Amennyiben a munkatársak bevonására, elvezénylésére sor kerül, figyelembe kell venni, hogy a magánegészségügyi dolgozók egy része nem jutott hozzá a védőoltáshoz, így először az ő védettségükről kell gondoskodni.

További vélemények, javaslatok a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink