• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újfajta tüdőszűrési módszert vizsgálnak

Lapszemle Forrás: hirado.hu

A tébécészűrés szabályai januártól változtak, ősszel kutatási program indul a tüdőrák szűrésének hatékonyabbá tételére.

Már hat éve eléri vagy meghaladja az új tébécés megbetegedések aránya a 25 százezrelékes egészségügyi határértéket Szabolcs-Szatmár-Beregben megyében, jelenleg 27 százezreléken van – mondta el a Napközben szerdai adásában Magyar Veronika megyei tiszti főorvos. Korábban rosszabb értékek is voltak, ezért tavaly az előző évi adatok alapján a hatósági vezető a megye egész területén elrendelte a kötelező tüdőszűrést - írja a Kossuth Rádió riportja nyomán a hirado.hu.

Jobbágy Veronika, a nyíregyházi tüdőgondozó vezetője hangsúlyozta, a szűréseken való megjelenés kötelezettsége folyamatos a megyében. Az ÁNTSZ-nek az előző esztendei megbetegedési adatok alapján minden év május elsejétől kell nyilatkoznia, hogy ismét egy évre kötelezővé teszi-e a vizsgálatot.

A szűrések elmulasztása még a kötelezőség elrendelése esetén sem jár büntetéssel, ugyanakkor a tébécés betegek hozzátartozóinak szűrésére már szigorú szabályok vonatkoznak.

A Kossuth Rádió műsorában az is elhangzott, hogy a tébécében való megbetegedés valószínűsége nagyon sok tényezőtől függ, de az egy kockázati tényező a szegénység, nagyon sokan vannak, akik ugyan még tiszta ruhát hordanak, de már arra szorulnak, hogy kukában turkáljanak.

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója azt mondta, az országban a hatvanas évek óta fokozatosan csökken a tuberkulózisos (TBC) megbetegedések aránya, például tavaly az egész országban már csak mintegy ezer új tébécés beteget azonosítottak.

Egykor minden 18 év feletti személynek kötelező volt tüdőszűrésre járnia. 2014-től pedig nem adott területen, hanem a kockázati tényezőknek kitett lakossági csoportokban kötelező a vizsgálat. Ez persze nem azt jelenti, hogy mások, például a negyven év felettiek ne mehetnének el szűrésre – nekik az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) évi egy vizsgálatot kifizet. Az azonban, ha valaki foglalkozás-egészségügyi szűrésen vesz részt, pénzbe kerül, 1700 forintba.

Kovács Gábor arról is beszélt, hogy a tüdőrák tízszer gyakoribb ma, mint a tébécé, de a daganatos betegségek esetén a CT-vel és nem a mellkasröntgennel végzett szűrést tekintik a megfelelő vizsgálatnak.

Kissné Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkárság főosztályvezetője szerint a tüdőrák-szűrés ügyében paradigmaváltás történt. Elmondta, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben ősszel indul az a költséghatékonyságot elemző kutatás, amely azt vizsgálja, hogy az alacsony dózisú CT-szűrés hogyan alkalmazható a tüdőrák kimutatására.