• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Újra terjed a kanyaró Európában

Lapszemle 2019.02.12 Forrás: magyarhirlap.hu
Újra terjed a kanyaró Európában

Tavaly 82 596 kanyarós esetet regisztráltak,  hetvenketten haltak bele a betegségbe.

Megháromszorozódott a kanyarós esetek száma Európában 2018-ban az azt megelőző évhez képest – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból - olvasható a Magyar Hírlap összeállításában. Tavaly 82 596 kanyarós esetet regisztráltak, amely az elmúlt évtized legnagyobb száma a kanyarós megbetegedések tekintetében, ráadásul a rekord már az év első felében megdőlt. A fertőzöttek száma ötszöröse a 2016-os eseteknek, akkor Európában az évszázad legalacsonyabb számát jegyezték fel a kanyarós eseteket illetően.

A tavalyi megbetegedések több mint felét (53 218 eset) Ukrajnában regisztrálták. Ezt követte Szerbia (5076) és Izrael (2919), majd Franciaország, Olaszország, Oroszország, Grúzia, Görögország, Albánia és Románia szerepel a legfertőzöttebb országok tízes listáján. Európában tavaly hetvenketten haltak bele a betegségbe. A WHO jelentése hangsúlyozta, bár soha nem oltottak még be ennyi gyermeket a kanyaró ellen, ez azonban egyenlőtlen volt az országok között és azokon belül is, védtelenül hagyva a fertőzöttségre fogékony emberek egy növekvő számú csoportját.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kilenc hónapos gyermekek kanyaró elleni kötelező védőoltását, majd 1989-ben a tizenegy évesek úgynevezett emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban született, már két oltást kapott – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Hazánkban még a kötelező oltás bevezetése előtt, 1951 és 1961 között évente több mint negyvenezer megbetegedést jelentettek, száznegyvenhárom halálesettel. A kanyaró okozta megbetegedések évi átlaga 1991-től tizenöt alá csökkent, halálozás nem fordult elő. A romániai kanyarójárványból 2017-ben azonban Magyarországra is behurcolták a betegséget, amiből három járványgóc alakult ki. Itthon a kötelező oltásnak köszönhetően 97–98 százalékos az átoltottság, ami megfelel az úgynevezett nyájimmunitásnak. Ez annyit jelent, ha egy közösségben elegendő számú ember kapott védőoltást, a betegség nem tud elterjedni.

Legolvasottabb cikkeink