• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újraélesztés: csak nyerhetünk, ha megpróbáljuk

Lapszemle 2023.07.25 Forrás: egy.hu
Újraélesztés: csak nyerhetünk, ha megpróbáljuk

A közhiedelemmel ellentétben, minél nagyobb a baj, annál kevesebb eszközre van szükség az életmentéshez.

Az elsősegélynyújtási hajlandóság javítása nagyon régóta a mentőszolgálat célja, az alapvető elképzelés pedig éppen az, hogy a laikusok is felismerjék: mindenképp az a jobb, ha legalább megpróbálnak segíteni azokban az esetekben, ahol élet-halál kérdése forog kockán és az idő lényeges tényező - mondta el Győrfi Pál, az Országos mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az egy.hu-nak adott interjúban.

Ebben az első tabut Kresz Géza döntötte le, ugyanis a századfordulón még az a mentalitás uralkodott, hogy beteg emberhez csak orvos nyúljon, más ne, nehogy ártson. Kresz ezzel szemben elkezdte megértetni az orvostársadalommal, hogy olykor szükség van a laikusok bevonására, mert egyes esetekben, mire a szaksegítség megérkezik, már nincs mit tenni. Ez volt az elsősegélynyújtás első megfogalmazása, és ez az, amire ma is alapozunk. Természetesen az egészségügyi végzettséget szerzők évekig tanulják az életmentés különböző módjait, és rengeteg ismeretet szereznek, amit a laikusok semmilyen képzésen nem ismernek meg, ugyanakkor vannak olyan technikák, amelyek szó szerint néhány perc alatt megtanulhatóak, és életet menthetünk velük.

Ezért szervez a Mentőszolgálat országszerte rendszeresen úgynevezett Hősképzéseket, vagyis olyan ingyenes tanfolyamokat, ahol bárki elsajátíthatja, átismételheti az elsősegélynyújtás alapjait. Fontos célunk, hogy minél több laikus megismerje ezeket az egyszerű, de annál fontosabb technikákat.

A közhiedelemmel ellentétben, minél nagyobb a baj, annál kevesebb eszközre van szükség az életmentéshez. Az újraélesztéshez például semmire nincs szükség, puszta kézzel lehet végezni. 

Melyek azok az elsősegélynyújtási helyzetek, amikre a Hősképzések koncentrálnak?

Három olyan helyzet van, amikor néhány perc számíthat: az erős vérzés, a légzés akadályozása, ami általában félrenyeléstől alakul ki, illetve a szívmegállás. Ezek azok az esetek, amelyek relatíve gyakoriak, és bárkivel előfordulhatnak, ezért a Hősképzésen ezekkel foglalkozunk, hiszen mindhárom esetben késő lehet a mentő kiérkezéséig várni. Ezeken belül az újraélesztés érint legtöbb embert. Csak a közterületi újraélesztésből évente több ezer megtörténik. Ebben az esetben bármilyen gyors a mentő, laikus segítség nélkül gyakorlatilag nincs esély.

Gyereknek, fiatalnak, idősnek egyformán kell segítséget nyújtani, vagy vannak életkor-specifikus, esetleg a nők és férfiak különbségeire vonatkozó eltérő ajánlások?

Vannak testméretekből adódó különbségek, de az alapelv ugyanaz. Szülőknek, gyermekvállalásra készülőknek azt szoktuk javasolni, hogy vegyenek részt egy rövid tanfolyamon, ami kifejezetten a kisgyermekek életmentésére vonatkozik. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat is szervez ilyen tréningeket, mindenkinek érdemes ellátogatni egyre, hiszen gyakran történnek olyan otthoni balesetek, ahol nagyon hasznos lehet a megszerzett tudás.

Az mindenképpen különbség, hogy a gyerekeknél általában a légzésleállással kezdődik a baj, és ennek kapcsán történik meg rosszabb esetben a keringésleállás, míg a felnőttek esetén a keringés összeomlása fordul elő gyakrabban. 

Továbbiak a teljes interjúban