• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újraélesztés: három percen belül cselekedni kell

Lapszemle 2021.06.18 Forrás: Index
Újraélesztés: három percen belül cselekedni kell

Defibrillátor használatával hat százalékról 74 százalékra nő az esély az újraélesztés sikerére.

Magyarországon naponta hetven ember hal meg hirtelen szívhalálban, és harminc százalékuk az utcán esik össze – tudtuk meg az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnökétől. Dr. Czakler Éva az újraélesztés jelentőségéről és a nyilvánosan hozzáférhető defibrillátorok használatáról is beszélt az Indexnek adott interjúban.

Az elmúlt hétvégén a labdarúgó-Európa-bajnokságon a televíziókészülékek előtt világszerte élőben követhettek a nézők egy tragikus szívleállásos esetet. Christian Eriksen, a dán labdarúgó-válogatott játékosa a Dánia–Finnország-mérkőzésen esett össze, és a helyszínen kellett újraéleszteni. Mivel az eset ismét felhívta a figyelmet az újraélesztés jelentőségére, nézzük most a magyarországi adatokat: mennyire gyakori hazánkban a hirtelen szívhalál? 

Magyarországon évente körülbelül 27 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban, ami napi bontásban hetven halálos áldozatot jelent, és harminv százalékuk közterületen esik össze.

A hirtelen szívhalált úgy kell elképzelni, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik a szív pumpáló funkciója, aminek leggyakoribb oka egy rosszindulatú ritmuszavar. Ekkor nincs összehúzódó szívműködés, mert a szívizomban elektromos káosz alakul ki, ami annyit jelent, hogy a szív gyakorlatilag remegni kezd, aminek következtében a keringés és a légzés egyaránt leáll. Mindezt egyébként szakértő szemmel meg lehetett figyelni a labdarúgón, Christian Eriksenen, illetve esetében teljes egészében érvényesült az úgynevezett túlélési lánc, ami azt jelenti, hogy hirtelen szívhalál esetén ideális esetben azonnal észleli valaki a rosszullétet, azonnal segítséget kér, jelen esetben a csapat orvosát, aki gyorsan detektálta, hogy a betegnek sem légzése, sem keringése nincs, majd elkezdték az újraélesztést, illetve a náluk lévő defibrillátor használatával megmentették a sportoló életét.

Erről a folyamatról érdemes tudni, hogy az első három–öt perce a legkritikusabb, ugyanis ha akkor nem kezdik meg az újraélesztést, akkor szinte esélytelen, hogy a beteg túlélje a saját halálát. Mindez statisztikai értelemben azt jelenti, hogy percenként tíz százalékkal csökken a beteg esélye a túlélésre, miközben defibrillátor használatával hat százalékról 74 százalékra nő az esély az újraélesztés sikerére.

Legolvasottabb cikkeink