• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újraélesztettek egy embert, aztán boltba mentek

Lapszemle 2018.10.30 Forrás: Weborvos összeállítás
Újraélesztettek egy embert, aztán boltba mentek

Barátja halála után jelentkezett a tatabányai mentők Hősképzésére.

Hétvégi bevásárlás közben omlott össze a keringése annak a 65 év körüli férfinek, akihez a gyulai eset kocsit riasztották szombaton. Szerencsére egy szabadnapos rendőr és egy szintén szabadnapos mentő- gépkocsivezető is az üzletben vásárolt, akik azonnal a férfi segítségére siettek. Miután kiderült, hogy a beteg nem vesz levegőt azonnal megkezdték a beteg újraélesztését. A két szakember közel 30 éve ismerik egymást így összehangolva, egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat a mentő kiérkezéséig. Bajtársaink emelt szinten folytatták az életmentést, ami végül az időben megkezdett mellkasi nyomások hatására sikerre vezetett. A beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők, a két hős pedig gratulációk gyűrűjében folytatta tovább a heti bevásárlást! - írta a Facebookon az Országos Mentőszolgálat.

Barátja halála után jelentkezett a mentők Hősképzésre Zoltán 

Hétfőn folytatódott a Hősképzés a tatabányai mentőállomáson, ahol az érdeklődők megtanulhatták, begyakorolhatták az úgynevezett laikus újraélesztést, írja a kemma.hu.

A rendszeresen megszervezett programon a mellkaskompresszió és hatásos befújás mikéntjét éppúgy megtanítják, mint a félautomata defibrillátor használatát és betegvizsgálatot, hogy meg tudjuk állapítani, tényleg újraélesztésre van-e szükség, vagy „csak” rosszullétről van szó.

Az egyik, idősebb résztvevő azért jött most el, mert egy barátja egy buszmegállóban összeesett, és meghalt, mire megérkezett volna a segítség. Lakos Zoltán elmondta: korábban is gondolkodott már rajta, hogy meg kellene tanulni az újraélesztést, sőt, lehet, hogy legközelebb már az unokáját is elhozza, hogy ha rajtuk múlik, ne történhessen ilyen mással.

Szűcs Gyula mentőápoló kiemelte: évente hazánkban mintegy 25 ezer ember hal meg hirtelen szívleállás miatt, és nagy részükön lehetne segíteni, ha időben, egy-két percen belül elkezdenénk a laikus újraélesztést. Ebben egyébként a SzívCity alkalmazás is segít: az okostelefonra letöltött applikáció riasztást küld, ha az 500 méteres közelünkben közterületen valakihez szívleállás miatt riasztották a mentőket.

Minden nap értünk küzdenek! – Izgalmas videón a fehérvári mentők munkája 

Az Országos Mentőszolgálat fennállásának hetvenéves jubileumát ünnepelte pénteken a Megyeháza dísztermében a szervezet. Erre az alkalomra egy látványos kisfilmmel is készültek, írja a feol.hu.

Az ünnepségen a székesfehérvári mentőállomásért és az ott dolgozó bajtársakért létrehozott alapítvány, a ResQ Székesfehérvár Alapítvány bemutatkozó videója is levetítésre került. Az alig kevesebb, mint ötperces kisfilmben megjelennek a műszakkezdés képkockái, a modern applikációk hasznossága, a mentésirányítás és maga az életmentés is. Mindezek egyvelege, kiegészülve a drámai zenével és a hollywoodi filmeket megidéző kameramozgással, egy rendkívül hatásos és egyben elgondolkodtató mozgóképet eredményez.

Legolvasottabb cikkeink