• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újragondolják a nyugdíjszámítást

Lapszemle Forrás: Figyelő Online

Betegség, szegénység, munkanélküliség, szociális helyzet is lehet akadályozó tényező. S ha valaki elveszítette a gyermekét?

Szeptember végén dönthet a kabinet arról, hogy a ma 35 éves és annál fiatalabb korosztály tagjainak nyugdíja függjön-e attól, hány gyermeket nevelnek fel. Az új rendszer várhatóan 2015-től indul - írja a Figyelő Online.

Csak emiatt biztos, hogy nem szülök több gyereket, inkább egy jó állást keresek! - így kommentálta a Figyelőnek az egyik fővárosi üzleti főiskolán tanuló fiatal a Népesedési Kerekasztal javaslatát, amely a gyerekszámtól tenné függővé a nyugdíjat.

A koncepció társadalmi vitája most érkezett a finishez, a javaslatcsomag ősszel a kabinet asztalára kerül. Szakértők egy része azonban változatlanul vitatja, hogy az markánsan feltornászná a születési számot. Nem valószínű ugyanis, hogy a hitvesi ágyban a fiatalok majd a homlokukra csapnak, s azt mérlegelik, „jaj, kevés lesz a nyugdíjam, legyen még egy gyerek."

Nevetséges elképzelni tömegével ezt a hálószobai szituációt, pedig érdemes rajta elgondolkodni. Hiába szereznek ugyanis jogosultságot, ha nincs, aki a nyugdíjukat kitermelje.

A javaslatnak azonban nem is követlen célja a születések számának növelése, inkább egy társadalmi igazságtalanságot szeretne. Húsz éves késésben vagyunk, 2015-ben startolnia kellene az új szisztémának! - vélekedett lapunknak nyilatkozva Botos Katalin közgazdász, az Antall kormány tárca nélküli minisztere, a Népesedési Kerekasztal szakértője, aki maga is nagycsaládos édesanya, nagymama, 13 unokája van. Azt mondja, hogy az embereknek bízni kell a jövőjükben, a kívánt gyerekek hadd szülessenek meg, mert ez a biztonságos nyugdíj záloga.

Első hallásra a koncepció tényleg meredek, de minimum szokatlan. Ha csak egy gyereked van, akkor kevesebb nyugellátást kapsz, mintha kettő vagy több. Számtalan kérdést vet fel, például azt, hogy miért büntetik azokat, akik nem akarnak szülni, hadd dönthessen mindenki szuverén módon arról, hány gyereket akar. Betegség, szegénység, munkanélküliség, szociális helyzet is lehet akadályozó tényező. S ha valaki rokkant vagy elveszítette a gyermekét?

Legolvasottabb cikkeink