• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újraszabják a háziorvosi körzeteket, de ez nem old meg mindent

Lapszemle 2023.08.19 Forrás: nepszava.hu
Újraszabják a háziorvosi körzeteket, de ez nem old meg mindent

Húsz év alatt 500-700 ezerrel csökkent az ellátandó lakosság lélekszáma, de csak 40 praxissal lett kevesebb.

Négy évig is eltarthat, míg a háziorvosi körzethatárokat az ott lakók lélekszámához, illetve a háziorvosok számához igazítják. Ennek az irányítási feltételeit kívánja megteremteni az a jogszabály, amelynek tervezete néhány napja elérhető a Belügyminisztérium honlapján és a kormányzat kezébe adná a körzethatárok újrarajzolását – írja a nepszava.hu.

A javaslat nyilvánosságra kerülését Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Portfóliónak adott nyilatkozata vezette fel. A politikus arról beszélt a gazdasági portálnak, hogy luxus 150-200 főre fenntartani egy háziorvosi praxist. Úgy fogalmazott: "Végig kell gondolni, hogy mi az a minimumszám, amit elvárunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 400 meg a 800 fős praxist összeolvasztjuk. A későbbiekben azt is szeretnénk, hogy az ellátandó lakosságszám jobban érvényesüljön a finanszírozásban. Lesznek olyan pici, most még betöltött praxisok, ahol 300-400 ember van, ezeket nincs értelme fenntartani havi 3,5-4 millió forintért. Ezeket 2028-ig szeretnénk kivezetni.”

A belügyi tervezet élvezi az országos kollegiális szakmai vezető, Békássy Szabolcs támogatását is, mert szerinte ez megoldhatja az alapellátás feszültségeinek egy részét. Köztük az üres és gazdaságosan nem működtethető kicsi körzetek problémáját. A jogszabálynak az a lényege – mondta –, hogy bizonyos esetekben, így a tartósan betöltetlen, valamint az új körzetek kialakításának hatásköre átkerül az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFÖ).

A körzetkialakítás eddig az önkormányzatok feladat volt, legtöbbjük évről évre hozott határozatokat a körzethatár módosításokkal kapcsolatban. Sok esetben, amikor mondjuk egy gazdaságtalan üzemméretű praxis problémáját kellett volna megoldani, a helyi politikai érdekek gyakran felülírták a gazdaságossági szempontokat, hiszen nem szüntethették meg a falu egyetlen, de csak 300 fős praxisát. Az ilyen döntések egyik következménye, hogy mostanra több mint 730 praxisnak nincs gazdája, és ezeken a helyeken jobbára helyettesítéssel lehet megoldani az alapellátást – mondta. Jelenleg 6464 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis van Magyarországon.

Békássy Szabolcs emlékeztetett arra, hogy míg az elmúlt húsz évben 500-700 ezerrel csökkent az ellátandó lakosság lélekszáma, mindössze 40 praxissal lett kevesebb. 

...

Most – mint mondta – körülbelül 40 olyan praxis van, amelyben legfeljebb 200 embert lát el az orvos, és 200 olyan, amely 500-nál kevesebbet. Sőt olyan is akad, például az egyik nagyatádi körzet ilyen, ahová mindössze 6 beteg tartozik, de Miskolcon működik 28, és Budapesten is 30 pácienssel praxis.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink