• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újraszabnák a hazai egészségügyet

Lapszemle Forrás: mno.hu

A civil szerveződés célja, hogy pártpolitikai helyett szakpolitikai alternatívákat nyújtson.

Az Eurostat adatai szerint az elkerülhető, megelőzhető halálozások tekintetében Európában csak a lett és a litván adatok rosszabbak hazánkénál, ezen változtatni kell – hangsúlyozta Kincses Gyula egészségügyi szakember. A volt államtitkár a terület jelenlegi és jövőbeli helyzetéről beszélt az Alternatíva Kör sajtótájékoztatóján. A civil szerveződés célja, hogy pártpolitikai helyett szakpolitikai alternatívákat nyújtson - írta az mno.hu.

Kincses Gyula szerint „foltozgatás helyett újraszabást" vállalnak, és céljuk, hogy felhívják a figyelmet a rendszer hiányosságaira, a buktatókra. Úgy véli, egy szuperkórházra vonatkozó terv és ígéretek nem elegendőek, csak komplex reform vezethet sikerre az egészségügyben.

Az Alternatíva Kör tizenkét pontban foglalta össze legfontosabb törekvéseit az egészségügyben. Ezek között szerepel, hogy vissza kellene állítani az önálló egészségügyi minisztériumot, a megújításhoz pedig újra kell építeni az egészségügy rendszerét. Komplex programmal kellene kezelni a növekvő szakemberhiányt, hisz mint elhangzott, a fiatalok nem elsősorban a magasabb fizetés miatt mennek külföldre, hanem azért is, mert ott jobb munkakörülmények, munkához való hozzáférés várja őket. Hangsúlyozzák: fontos volna, hogy a szükséges reformok ne zárt ajtók mögött szülessenek, ebben részt vehessen az összes érintett érdekcsoport képviselője.

Az állami és magán egészségügy kettészakadásának problematikájával is mélyebben kellene foglalkozni, ahogy erősíteni kellene az alapellátást és az egynapos sebészetet is.

Az Alternatíva Kört szociális, oktatási, egészségügyi, gazdasági, agrár területen vagy épp az állam működtetésében tapasztalatot szerzett szakértők hozták létre, akik nyitottak más szakmai és civil szerveződésekkel való együttműködésre. Megalkottak egy véleményoldalt is, ahol fórumokat indítanak szakpolitikai kérdésekben, véleményeket gyűjtenek, problématérképet rajzolnak és szavazást indítanak az aktuális problémákról.