• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újratervezés: kulcs az SM túléléséhez

Lapszemle Forrás: Multiplex Magazin

Gyógytornát, a rehabilitációt segítő konduktív pedagógiai fejlesztést szerveznek, táncolni járnak, kertet művelnek, kirándulnak.

Legfeljebb lassíthatja életvitelét az SM, de megállítani nem engedi magát – vallja Gyurácz Annamária. Ez látszik, ha bárki ránéz az általa összefogott sorstársközösség programlistájára. Amióta elvállalta a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületének elnökségét, sok fiatal csatlakozott a civil szervezethez. Gyógytornát, a rehabilitációt segítő konduktív pedagógiai fejlesztést szerveznek, kézműves foglalkozásokat tartanak, alkotásaikkal ott vannak könyvtárakban és kirakodóvásárokon, táncolni járnak, kertet művelnek, kirándulnak, iskolákat látogatnak. Annamarit szépségkirálynőnek is jelölték, döntőbe jutott. Vallja: ahogyan senki, ő sem magának választotta az SM betegséget, ám végül miként a kór bezárt előtte kapukat, megnyitott más ajtókat - olvasható a Multiplex Magazinban.

– Rég hallottam akkora butaságot, mint amikor két SM beteg barátnőm előállt azzal, hogy nevezzek be a kerekesszéket használó nők szépségversenyére. Kevés olyan ötletük lehetett volna, ami távolabb állt volna tőlem, mint a rivaldafény – emlékezik vissza a nevezés előtti napokra Annamari. (Elárulja: e riporttól is tart, szereplése nehogy önmaga sztárolásának tűnjön.) Azután mégiscsak hagyta magát meggyőzni. A szépségverseny remek lehetőséget nyitott arra, hogy önbizalmat adjon önmagának és másoknak is, és ismertebbé tegye, hogy mit is jelenthet SM betegként élni. A versenyt évről-évre a Kerekesszékesekért Alapítvány szervezi. A civil szervezetet 2012-ben hívták életre. Küldetésüknek tekintik megmutatni, hogy egy kerekesszéket használó nő is lehet szép és csinos, egy kerekesszékkel közlekedő férfi is lehet jóképű és vagány. 2017-ben már negyedik alkalommal hirdették meg a Miss Spinner International szépségversenyt. A fényképes jelentkezés után következett a személyes részvétellel zajló elődöntő. Annamari hét társával együtt továbbjutott a döntőbe.
– Új világ nyílt meg előttem. A döntőre felkészítő tábor fantasztikusan telt: koreográfus foglalkozott velünk, táncolni tanultunk, a fodrász, a smink, a gyönyörű ruhák mind olyan élményeket adtak, amelyekben korábban sosem volt részem. Épp a tábor előtt jöttem ki egy shub miatt a kórházból, majd onnan is szteroidkezelésekre kellett járnom nap mint nap, s leragasztott szemmel kellett készülnöm. De a történtek kárpótoltak – meséli Annamari.

Végül nem lett szépségkirálynő, de a célját elérte: képviselte a sorstársakat, a Facebook oldalakon követhető szavazás és a szépségversenyről szóló híradások révén pedig lendületet adhatott másoknak is. Ráadásul olyan ötletekkel tért haza, amelyeket mások javára is hasznosítani tudnak. Például a berekfürdői Mosoly Hete beteg- találkozóra is meghívtak profi sminkeseket és házi divatbemutatót is rendeztek. „Mindannyiunkban több van, mint azt sokszor gondolnánk" – tapasztalta meg Annamari, s immár igyekszik ezt az életérzést továbbadni másoknak is.

A teljes cikk a Multiplex Magazinban olvasható.

Legolvasottabb cikkeink