• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ülnek a gyógyszertámogatáson

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Május óta egyetlen új gyógyszer sem kapott támogatást Magyarországon az egészségbiztosítótól.

Pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre. Új orvosi eljárást vagy technológiát pedig több mint másfél éve nem fogadtak be a támogatásba. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint bár gyakorlatilag minden betegségcsoport szerepel a támogatást kérő gyógyszerek között, a legtöbb sorban álló készítmény onkológiai, haematológiai, kardiológiai, neurológiai, reumatológiai és urológia szer – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

A többségük terápiás újdonság, ezért támogatás nélkül nem is lenne megfizethető a páciensek számára, hiszen több százezer, sőt akár több millió forintba is kerülnének. Ezért is kérnek ezekhez támogatást a gyártók, akik az utóbbi időben többször is kifogásolták, hogy a gyógyszerkasszát érintő restrikció miatt a betegek egyszerűen nem jutnak hozzá a legújabb készítményekhez.

Az OEP adatai annyiban mondanak – legalább is látszólag – ellent ennek, hogy azok szerint az elmúlt két évben 76 befogadási kérelemből 21 pozitív elbírálásban részesült, míg 15 készítményt utasítottak el. Ám az egészségbiztosító adataiból az is kitűnik, hogy 12 terméknél megszűnt az eljárás, mégpedig lapunk információi szerint azért, mert a gyártók/forgalmazók egyszerűen nem tudták volna vállalni azokat a feltételeket, amelyeket a finanszírozás feltételéül kívánt szabni az OEP.

A hivatalosan befogadott orvosságok között is vannak olyanok, amelyek kizárólag akkor kapnák meg az igényelt magas – 90 vagy 100 %-os - támogatást, ha a gyártóik vállalják: a támogatás egy meghatározott hányadát vagy eleve visszafizetik a biztosítónak. Vagy elfogadják, hogy az OEP csak bizonyos keretösszegig állja a támogatást, és ha az kimerül, nekik kell ugyanazon az áron biztosítaniuk a készítményt a betegeknek. Mivel így a gyártóknak sokszor nem éri meg a tb-támogatás, termékeiket az elvi befogadás ellenére sem forgalmazzák.

„Akár betegek életébe is kerülhet, hogy Magyarországon finanszírozási problémák miatt még mindig nem elérhetőek az Európai Unió által tavaly törzskönyvezett, hatékony gyógyszerek" – húzta alá a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke, Hunyady Béla, aki azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy a magyarországi májbetegek jelezték: akár demonstrálni is hajlandóak, hogy rövid időn belül elérhetőek legyenek számukra az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerek. Magyarországon jelenleg csaknem háromezer olyan, Hepatitis C vírussal (HCV) fertőzött beteg várakozik évek óta új gyógyszer bevezetésére, aki a jelenleg elérhető terápia ellenére sem gyógyult meg.

De más betegséggel küzdők sincsenek jobb helyzetben, hiszen egy, a melanoma kezelésében áttörést jelentő szer 2011 októbere óta vár támogatásra. Finanszírozás hiányában egyelőre csak klinikai vizsgálatok keretein belül kaphatnak meg a betegek – közölte néhány hónapja Oláh Judit bőrgyógyász professzor.

Ugyancsak lassan két éve várnak a sclerosis multiplexes betegek arra, hogy egy Nyugat-Európában már hozzáférhető, rendkívül hatékony gyógyszer hazánkban is a elérhető legyen - főként aktív SM betegségben szenvedők számára jelentene ez enyhülést, mert az ő esetükben a jelenleg alkalmazott első- és a másodvonalbeli gyógyszerek sem hatnak.