• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Undok kórokozók tanyáznak a magyar strandokon

Lapszemle MA 05:05 Forrás: penzcentrum.hu
Undok kórokozók tanyáznak a magyar strandokon

A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.

Egész nyáron, de kifejezetten a hőhullám ideje alatt sokan választják a strandolást. Legyen szó fürdőkről vagy természetes vizekről, nehéz szabad helyet találni vízközelben. A nagy melegben és strandolás közben érdemes odafigyelnünk egészségünkre: fontos ilyenkor a folyamatos folyadékpótlás, a káros UV sugarak, valamint a napszúrás elleni védelem is. Vannak azonban olyan láthatatlan veszélyforrások, amik ellen nem ilyen egyszerű a védekezés: a nem megfelelően karban tartott vizekben olyan baktériumok és kémiai anyagok lehetnek, amik komoly egészségügyi problémákat okozhatnak - írja a pénzcentrum.hu.

A látogatók egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a vizek minőségének folyamatos ellenőrzése. A SYNLAB számos balatoni és velencei-tavi strand, illetve Magyarország több nagy fürdőkomplexumának vízminőség vizsgálatáért felel, mindemellett laboratóriumi kirendeltségeik országos szinten jelen vannak. A méréseik során mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzésére kerül sor, melyek információt adnak a fürdővíz állapotával, szennyezettségével kapcsolatban. A vizsgált paraméterek közé tartozik pl. az E.coli, Enterococcus vagy a Legionella baktérium, illetve többek között a víz pH-ját, maradék fertőtlenítőszer (legtöbbször klór) tartalmát és egyéb kémiai összetevőit is mérik.

Bizonyos betegségek nyáron még kockázatosabbak

Strandok, fürdők esetében a vizsgálatok elvégzéséről az üzemeltetők gondoskodnak, viszont a saját, otthoni medencék esetében sem szabad elfeledkezni a víz minőségének ellenőrzéséről, ugyanis a nem megfelelő vízkezelés bőr- és szemirritációt okozhat és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a vízben lévő mikroorganizmusok is. Egyes baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa jelenléte egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotban súlyos fertőzést okozhat. A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.

További részletek a cikkben.