• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Uniós eljárást kockáztat a kormány a patikusoknak nyújtott hitellel

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Átírhatja a gyógyszertári viszonyokat, hogy az állam kedvezményes hitelt adna a szakmai befektetők kivásárlására.

Információink szerint a készülő tervezetben az áll: a veszteséges patikák egyáltalán nem, az idősebb gyógyszerészek csak feltétellel kaphatnának kedvezményes állami kamattámogatást. A gyógyszerkassza megvágásával viszont éppen azok a patikák kerültek tömegesen csődközeli helyzetbe, amelyek mögött nincs befektető. Ha az állami hitelkonstrukció tervezetét így fogadja el jövő héten a kormány, akár uniós vizsgálatra is számíthat - írja a hvg.hu.

A gyógyszertárak összes érintettjénél előkerültek a számológépek, miután a kormány a Magyar Gyógyszerészeti Kamara kérésének eleget téve felgyorsítja a gyógyszertárak tulajdonviszonyának rendezését. A kormány már nem húzhatta tovább a mézesmadzagot a gyógyszerészek előtt, a 2010-es választások előtt tett ígéretekből valamit most már teljesítenie kell. A választásokat követően a második Orbán-kormány első egészségügyi intézkedései között azt a törvényt hozta, hogy csak gyógyszerészek lehetnének a patikák többségi tulajdonosai. Azaz a szakmai befektetőket arra kényszerítenék, hogy 2014-ig tulajdonrészük 25, majd 2017-ig 51 százalékát adják el az ott dolgozó gyógyszerészeknek.

Az elképzelések szerint az állam 9-10 milliárdos patikaalapot hozna létre, a patikákat megvásárolni szándékozó gyógyszerészek pedig a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül kapnának tízéves lejáratú, 1-2 százalékos kamatozású hitelt, egyéves törlesztési moratóriummal (az első évben nem kellene törleszteni a tőkét.) Mivel az ügylet az MFB-n keresztül történne, ezért uniós jóváhagyásra lenne szükség, és mivel az állami fejlesztési banknak nincs pénze a patikaalap létrehozására, ezért több forgatókönyvet vázoltak fel a szakértők a finanszírozásra. Az egyik szerint a költségvetés terhére adnának pénzt, ez azonban tiltott állami támogatásnak minősülne, amit az Európai Unió nem engedélyezne. Felmerült ezért a közvetett állami segítségnyújtás is: az MFB együttműködne kereskedelmi bankokkal és takarékszövetkezetekkel a hitelügyletek lebonyolításában, az állam pedig garanciát vállalna a kamattámogatott hitelekre.

De nemcsak emiatt hiúsulhat meg a tervezett jogszabály alkalmazása, hanem mert diszkriminációt is tartalmaz. A szakmai befektetők ugyanis elsősorban nem egy-egy patikát nyitottak, hanem láncokat. Nekik most minden egyes üzletben el kell adniuk a többségi tulajdonrészüket, ám a jogszabálytervezet kivételt tenne a gyógyszertárhálózatot működtető patikusokkal. A szabályozás szerint ugyanis csak azoknak kell eladniuk tulajdonrészüket, akiknek négynél több van.

A tulajdonrészük eladására kényszerített befektetők szerint legalább 40 milliárdra rúghat a vételár, és akkor még a beszállítókkal szembeni több tízmilliárdos tartozással nem is számoltak. Korábban a Magyar Gyógyszerészeti Kamara ennek a felével számolt, ám mint az a szerdai Népszabadságból kiderült, a kormány mindössze 10 milliárdot szán erre.

Információink szerint a kifizetendő összeget a kormány úgy nyomná le, hogy általános vagyonértékelési szabályokat vezetne be, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelbírálatkor meghatároznák, mennyit is ér az adott patika. Azzal számolnak, hogy 1200 patika lehet érintett, ebből is 650 az, amelyikben a dolgozóknak 25 százalékos tulajdoni részük sincs. Utóbbiak megvásárlásához 5 milliárdot adnának, ami azt jelenti, átlagosan 7,5 millió forintért kell eladniuk a szakmai befektetőknek tulajdonrészük negyedét - írja a lap.

A vagyonértékelést azonban nemcsak emiatt tartják fontosnak a tervezet elkészítői, hanem azért is, mert veszteséges patikák megvételére nem adnának kedvezményes hitelt. A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szerint 1200 patika állhat a csőd szélén, egy hónappal ezelőtt arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyszertár-működtetés forrásai folyamatosan szűkülnek, így a magyar gyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog.

De nemcsak a veszteséges patikákat, hanem az idősebb gyógyszerészeket is kizárnák a kedvezményes hitelfelvételből. Csak azok kapnának hitelt, akik bizonyos életkorig vissza tudnák fizetni a kölcsönt. Igaz, a kormány hagy annyi rugalmasságot, hogy ha a hiteltársa fiatalabb, vagy ha az idősebb megnevezi, hogy a személyi joggal együtt ki veszi át a törlesztését, akkor is megkapja a hitelt.