• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Üres fogorvosi praxisok: itt az új lista

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A fogorvosi praxisok között van olyan, amely 1999 óta áll üresen Nógrádban, de Pesten is van 2000 óta gazdátlan terület.

A háziorvosi körzetek után az üres alapellátó fogorvosi praxisok listáját is közzétette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztálya (OALI). A megyénkénti lebontásból kitűnik, hogy akárcsak a háziorvosi körzeteknél, tavaly óta összességében az üres fogorvosi praxisok száma is emelkedett a legfrissebb, 2017. márciusi nyilvántartás szerint. Ezalól egyetlen kirívóan pozitív példa van, méghozzá Budapest, ahol a tavalyi ötvenháromról huszonkilencre sikerült redukálni a gazdátlan körzetek számát - írta a magyarhírlap.hu

A lista szerint 2017-re negyvennel emelkedett az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma, főként Fe­jér- és Nógrád megyében, ahol hat-hat üres körzettel lett több. A második helyen Bács-Kiskun megye áll, ahol öttel gyarapodott a gazdátlan körzetek száma, Veszprém megyében pedig néggyel. Csökkenés csupán két megyében tapasztalható, Tolna megyében két körzetet sikerült tavaly óta betöltetni, Budapesten pedig huszonnéggyel kevesebb praxis áll üresen. Nem változott a helyzet Nógrád, Szabolcs és Vas megyében, ahol stagnál a gazdátlan körzetek száma.

A háziorvosi körzetekhez képest azonban kirívó, hogy a fogorvosi praxisok között van olyan, amely 1999 óta áll üresen Nógrád megyében, de Pesten is van 2000 óta gazdátlan terület. Az érdekvédő szervezetek hosszú évek óta emelnek szót az alapellátó fogorvosokért, ezzel kapcsolatban pedig több mint egy évvel ezelőtt Beneda Attila akkori egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt közölte, „eddig méltatlanul mellőzött helyzetben volt a közfinanszírozott fogászati ellátás, ezért a népegészségügy kiemelt területévé kell tenni".

A napokban bejelentett háziorvosi letelepedési pályázatokra ettől az évtől fogorvosok is jelentkezhetnek, az elnyerhető támogatás összege pályázónként tizenkét- és húszmillió forint közé esik. Az összeg szabadon felhasználható, a nyertesek vásárolhatnak belőle autót, lakást, de akár korábbi diákhitelüket is vissza­fizethetik.