• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Utasbiztosítás: alulbecsülik a lehetséges egészségügyi kiadást

Lapszemle Forrás: Biztosítási Szemle

Orvosi költségekre célszerű legalább tízmillió forintos fedezettel rendelkezni.

Pozitív jel, hogy az utasbiztosítás kiválasztásánál az ügyfelek a díjnál is fontosabbnak értékelik az egészségügyi ellátások és a poggyászkárok megfelelő térítését, ugyanakkor a megfelelő limitösszegeket jelentősen alulbecsülik – derül ki a Genertel ügyfelei körében végzett felmérésből.

Arra a kérdésre, hogy szokott-e utasbiztosítást kötni külföldi utazásai alkalmával, a válaszadók több mint fele igennel válaszolt. A valóságban ennél kedvezőtlenebb a helyzet, utasbiztosítást ugyanis a kiutazóknak alig több mint harmada szokott kötni.

Tanulságosak ugyanakkor azoknak az indokai, akik nem kötnek utasbiztosítást. E csoport 63 százaléka úgy érzi, csupán néhány napot tölt a határokon túl, ezért kicsi az esélye, hogy ez idő alatt bármi rossz történne vele. A válaszadók 25 százaléka a bankkártyájához járó utasbiztosítást, míg 12 százalékuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát tartja elegendő védelemnek.

„Akármennyi ideig tervezünk külföldön tartózkodni, a baj általában egy pillanat alatt következik be – figyelmeztet Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ilyenkor pedig egy bonyolultabb műtét ugyanúgy milliókba kerülhet akár a közeli Ausztriában is, mint egy hosszú, több hetes kinn tartózkodás esetén. A bankkártyák mellé kínált utasbiztosításoknak gyakran gyenge pontja az egészségügyi ellátások alacsony térítési limitje, míg az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján csak azokat a szolgáltatásokat kapjuk meg ingyen az adott országban, amelyeket a helyi egészségbiztosítás a saját állampolgároknak is megtérít. Vagyis az utasbiztosítást az esetek többségében nem érdemes megspórolni."

A felmérés során a Genertel arról is megkérdezte az ügyfeleket, az utasbiztosításon belül melyik összetevőt tartják a legfontosabbaknak. Nem meglepő módon kiemelt fontosságot az egészségügyi ellátások megfelelő térítése kapta, a 6-os skálán 5,4-es átlaggal. Bármennyire is fontosnak tartják azonban az ügyfelek az egészségügyi ellátások megfelelő térítését, a többség egyáltalán nincsen tisztában a megfelelő szintű limitösszegekkel. Arra a kérdésre ugyanis, hogy mekkora minimális összeget tart megfelelőnek az egészségügyi ellátások fedezetére, a válaszadók 61 százaléka 3 millió forint alatti összeget, további 22 százaléka 3-5 millió forint közötti összeget jelölt meg. Csupán 17 százalékuk jelezte, hogy legalább 5 millió forintos limitet tart megfelelő fedezetnek az ilyen jellegű kockázatokra.

"Ezek az elvárt fedezetek jelentősen alulbecsültek. Orvosi költségekre még Európában is célszerű legalább tízmillió forintos fedezettel rendelkeznünk, hiszen a jó utasbiztosításnak a legnagyobb anyagi veszteséget jelentő extrém helyzetekre is védelmet kell nyújtania – tanácsolja Csikós Dániel. – Különösen hegymászáskor vagy súlyosabb közúti baleset során fordulhat elő jó eséllyel helikopteres mentés, aminek költsége szintén millliókban mérhető, de például a mentő-repülőgépes hazaszállítás bármilyen helyzetben felmerülhet, ezért a betegszállítási költségek limitjét is célszerű még Európán belül is 8-10 millió forintra beállítani."

Legolvasottabb cikkeink