• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Útmutató a hazai gyorsteszt piachoz

Lapszemle 2020.06.04 Forrás: MedicalOnline
Útmutató a hazai gyorsteszt piachoz

Naponta olvashatunk arról, hogy az eddigi tapasztalatok alapján még az állam által beszerzett koronavírus tesztek nagy része is megbízhatatlan.

Covid-19 tesztet valójában immunoglobulin vagy szerológiai tesztnek hívják – a gyorsteszt elnevezés csak azért terjedt el a köztudatban, mert az eredmény akár már negyedórán belül rendelkezésre áll - írja a medicalonline.hu. Nem újkeletű találmányról van szó, hiszen eddig is számtalan önvizsgálatra alkalmas eljárás volt forgalomban, és a gyártók jelentős része évtizedek óta foglalkozik ezek fejlesztésével. A minőségi különbséget az jelenti, hogy milyen a működési elve, milyen minőségű a reagens, és mennyire sikerül jól beállítani a klinikai tesztek során, mert jelentős részben ezen múlik, hogy a kapott eredmények mennyire lesznek pontosak, mekkora lesz a relatív szenzitivitásuk, és milyen lesz a specificitásuk, illetve a vírus által kiváltott immunreakciót képes-e korábbi vagy épp a lecsengő stádiumában észlelni, vagy csak az antitestek termelődésének tetőfokán.

Azért élveznek jelenleg előnyt a kínai (és olasz) gyártók, mert náluk jelent meg elsőként a vírus emberre is veszélyes változata, ott tudták elvégezni a legtöbb klinikai vizsgálatot. Ezen felül persze vannak gazdasági tényezők is (pl. termelési kapacitás, előállítási költség stb.), ami a kínaiaknak kedvez. Amikor az év elején elindult Európa felé a járvány, az ázsiai országból megszórták az itteni piacot is a termékeikkel, hirtelen nagyon nagy lett a választék. A forgalmazókon azonban nagy a felelősség, hogy eldöntsék, melyik terméket hozzák be, hiszen nem csak üzletről, hanem életekről is van szó.

A gyorstesztek közötti különbség nemcsak a szenzitivitási adatoknál dől el, hanem például ott is, hogy melyik teszt képes már kisebb, kezdődő vagy éppen lecsengő antitest mennyiséget is kimutatni, és melyik reagál csak a fertőzés előrehaladottabb szakaszában, vagy mekkora higítási szint mellett képes még azonosítani az antitesteket a teszt a kontrollmintához képest. Egy ilyen vizsgán a világ és a hazai tesztek többsége megbukna.

Legolvasottabb cikkeink