Víztisztításra felhasználható az eljárás, de kérdés, hogy tej vagy gyümölcslé esetében is hatékony-e.
Bár az élelmiszer-ipari termékek pasztőrözése drámaian mérsékelte az élelmiszer-eredetű betegségek, pl. a tbc előfordulási gyakoriságát, az eljárás nem pusztítja el az összes kórokozót, ráadásul károsítja, pl. a tej néhány értékes összetevőjét. - A hőkezelt előtej elveszíti alapvető feladatát - állítja Rodrigo Bicalho amerikai kutató állatorvos, aki egy folyadékok esetében eddig ritkán használt sterilezési eljárást tesztel tehéntejen. A tej és egyéb folyékony élelmiszerek ultraibolya (UV) fénnyel való kezeléséről a New Scientist május végén számolt be.
Az UV-fény alkalmazott dózisa nem pusztítja el a kórokozókat, csak oly mértékben károsítja örökítőanyagukat, hogy elvesztik szaporodási képességüket. Víztisztításra felhasználható az eljárás, de kérdés, hogy nem átlátszó, színes folyadékok, pl. tej vagy gyümölcslé esetében is hatékony-e. Az eljárás teszteléséhez Bicalho egy „turbulátort" használ, mely UV-lámpákat rejtő, barázdált belsejű csövekből áll. A barázdák miatt a csövekben haladó tej turbulensen áramlik, emiatt a tej egésze UV-kezelést kap a csövön áthaladva.
A szoptatási időszak alatt kísérleti borjai turbulátorral kezelt és pasztörizált előtejet kapnak. Ezt követően méri az állatok súlyát, és meghatározza egészségi állapotukat. Bicalho vizsgálatának célja az, hogy kiderüljön, vajon az anyatej is sterilezhető-e UV-fénnyel. Ha egy anyának nincs teje, gyakran donor anyától kap, általában pasztőrözött előtejet, emiatt azonban az anyatej jelentősen veszít értékéből és minőségéből.
Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának (ATGY) vezetője elmondta, hogy az ATGY a saját csecsemő szoptatása után feleslegben megmaradó anyatejet gyűjti be az anyatejadó anyáktól. Anyatejadóvá viszont csak kötelező szűrővizsgálatokon átesett, és negatív eredménnyel rendelkező anya válhat. Mivel a vizsgálatok ideje kb. 1-1,5 hét, az anyák pedig leghamarabb a szülést követő harmadik héten kezdenek anyatejet leadni, leggyakrabban pedig 2-3 hónapos csecsemő mellett tudnak más babák részére is fejni, fröcstejet adó anya még nem volt az ATGY-n.
Az összegyűjtött anyatejet pasztőrözik, és csak a mikrobiológiai laboratórium engedélye után adják ki a donor anyatejre váró babáknak. A hőkezelés hatására a vitaminok, immunanyagok egy része valóban elvész, viszont az anyatej így 4 °C-on két hétig eltartható. Mivel fagyasztott anyatejet nem vesznek át, a tej fehérjetartalma kevésbé roncsolódik.