A bajt vélhetően csirkepörkölt és galuska, valamint baconos sertéshús okoztaokozta.
Harmincnégyen betegedtek meg közvetlenül pünkösd előtt, illetve az ünnep alatt szalmonellafertőzésben Békéscsabán — erősítette meg dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szervének vezetője. A folyamatosan érkező panaszok miatt a központi orvosi ügyelet pünkösd vasárnapján riasztotta a népegészségügyi szakigazgatási szervet.
Mint kiderült, a rosszullétek már pénteken elkezdődtek, szombaton pedig húszan fordultak orvoshoz. Éppen ezért azonnal készenléti csapatot állítottak fel, amely elvégezte a betegek járványügyi vizsgálatát, ami a szalmonella kórokozó jelenlétét mutatta ki az érintetteknél.
Dr. Mucsi Gyula elmondta, hogy a betegek többsége otthonában gyógyult fel a hányással, hasmenéssel és lázzal járó betegségből, ketten viszont a gyulai Pándy Kálmán kórház fertőző osztályára kerültek, de már ők is jól vannak. Az orvosoknak leginkább arra kellett figyelniük, hogy pótolják a betegek folyadékveszteségét, hiszen a hányás és a hasmenés könnyen kiszáradáshoz vezethet.
A szakember leszögezte, az illemhelyek sűrű fertőtlenítése, illetve gyakori kézmosás mellett a családtagoknak nem kell, nem kellett attól tartaniuk, hogy lábadozó hozzátartozójuktól megkapják a szalmonellát.
Eközben a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának szakemberei pünkösd hétfőn futárral küldték fel Budapestre az élelmiszermintát, amiben kimutatták a Salmonella enteritidis kórokozóját. A bajt vélhetően egy közétkeztetési vállalkozás konyháján főzött csirkepörkölt és galuska, valamint baconos sertéshús okozta. Dr. Tóth Gábor megyei főállatorvos elmondta, hogy az igazgatóság munkatársai ellenőrizték a kifőzőkonyhát és azokat az intézményi tálalókonyhákat, amelyeken keresztül az ételek eljutottak az emberekhez.