• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Váci agyhártyagyulladás: nem volt mulasztás

Lapszemle Forrás: Hír24

Az ÁNTSZ a Hír24 érdeklődésre cáfolta, hogy a védekezés hétfőn kezdődött meg.

Internetes hozzászólások szerint az ÁNTSZ későn kapcsolt és a szülőknek senki nem mondta, milyen gyógyszert adtak a gyerekeknek, és miért. A tisztiorvosi szolgálat szerint nem hibáztak - írta a Hír24.

Előző héten, szombat hajnalban meghalt egy gimnazista lány Vácon. A tragédiáról, illetve az azutáni intézkedésekről szóló cikkünk alatt több kommentelő azt állította: a szülőket nem tájékoztatták arról, hogy az áldozat diáktársainak miért adtak gyógyszert, egyben azt is kifogásolták, hogy annak ellenére, hogy szombat hajnalban hunyt el a lány, az ÁNTSZ csak hétfőn kezdte meg a járvány elleni védekezést. Az ÁNTSZ a Hír24 érdeklődésre cáfolta, hogy a védekezés hétfőn kezdődött meg, mint írásos válaszukban közölték: a gyógyszer alkalmazását a hétvégén a helyi egészségügyi dolgozók saját döntésük alapján megkezdték, bár akkor még nem lehetett tudni a halál pontos okát.

"A járványügyi hatóság vasárnap délelőtt értesült az esetről, illetve arról, hogy a tragikus esetet fertőző agyhártyagyulladás is okozhatta. Ezután azonnal kikérdezték azokat az egészségügyi dolgozókat (háziorvos, mentőtiszt, halottvizsgálatot végző orvos), akik találkoztak a beteggel és vizsgálták a lányt. A tünetek alapján egyikük sem valószínűsítette a fertőző agyhártyagyulladás diagnózisát, ezért nem is jelentették azt" - tették hozzá, arra viszont már nem tértek ki, hogy ha az egészségügyi dolgozókban ez nem merült el, akkor ki mondta nekik, hogy fertőző agyhártyagyulladás állhat a háttérben.

"A helyi népegészségügyi intézet intézkedett arról, hogy a boncolás soron kívül történjen meg, így került sor a mintavételezésre hétfőn. Amint alapos indokkal feltételezhetővé vált ez a betegség, azonnal elkezdődtek az intézkedések" - hangúlyozták.

Kérdésünkre, hogy a hétfői intézkedés nem volt-e késői,hiszen több mint két nappal a lány halála után kezdődött a hivatalos gyógyszerosztás, a tisztiorvosi szolgálat azt mondta: nem, mivel a kontaktust követően 2-10 napon belül, de leggyakrabban 7 napon belül alakul ki az invazív megbetegedés. Hozzátették: a betegség gyanújának/diagnózisának felállítását követő 24 órán belül indokolt megkezdeni a kemoprofilaxist.
További részletek a teljes cikkben.