• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vádemelés egy vércukorszintjelzőt elnéző orvos ellen

Lapszemle Forrás: Blikk

Az orvos bekötött egy infúziót, és mentőt hívott, de akkor már késő volt.

Vádemelést javasol a rendőrség annak az orvosnak az ügyében, aki tavaly februárban a gyanú szerint elnézte a vércukorszintmérőt és félrekezelte betegét, aki később elhunyt – írja a Blikk. A napilap felidézi, hogy dr. P. Nórát tavaly februárban hívták ki egy XIX. kerületi beteghez, akinek a doktornő megmérte vércukorszintjét. A mérőkészülék HI (high, vagyis magas) jelzést mutatott, amit a doktornő állítólag "hiba" jelzésként értékelt, ezért cukoroldatot itatott a beteggel. A férfi ismét rosszul lett, újra kihívták P. Nórát, akit ekkor már asszisztense világosított fel arról, hogy a HI magas vércukorszintet jelent. Az orvos bekötött egy infúziót, és mentőt hívott, de akkor már késő volt. A vádemelésről az ügyészség még nem döntött - közölte a vádhatóság a napilappal.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a fővárosi XVIII. és XIX. kerületi ügyészség P. Nóra ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.
A vádirat lényege szerint P. Nóra 2011. február 7-én a hajnali órákban, a XIX. kerületben - ügyeletes orvosként - megvizsgálta a cukorbetegségben szenvedő sértettet. A vizsgálat során a vádlott a vércukorszintmérő jelzését félreértelmezte, majd anélkül, hogy megbizonyosodott volna a sértett vércukorszintjéről, cukros vizet itatott vele. Mivel a sértett állapota tovább romlott, a vádlott ismételten megjelent a beteg lakásán, de a vércukorszintmérő jelzését ekkor is félreértelmezte, és csak a segédasszisztens figyelmeztetése alapján észlelte, hogy a sértett vércukorszintje túlságosan magas.

A vádlott ezt követően értesítette a mentőket, azonban a beteg - a szakszerű orvosi ellátás ellenére – a mentőben elhunyt. Az ügyészség szerint az orvos által megitatott cukros oldat elfogyasztása és a beteg halála között "részben ok-okozati összefüggés állapítható meg, mivel a magas vércukorszint részben természetes okú alapbetegség eredményeként az orvosi ellátástól függetlenül alakult ki".

Az eljárást a XVIII. és XIX. kerületi bíróság folytatja le, a vádlott szabadlábon védekezik. "Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta" - írta az ügyészség a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink