• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vajon mitől függ a gyógyszer ára?

Lapszemle 2018.07.02 Forrás: hirado.hu
Vajon mitől függ a gyógyszer ára?

Szabad árverseny alakult ki a gyógyszertárak között a nem vényköteles kategórián belül.

A gyógyszer az élelmiszerek mellett a világon a másik legelterjedtebb fogyasztási cikk. De mégis mitől függ az orvosság ára? A generikus, azaz helyettesítő készítmény ugyanolyan jó? – az M1 Kosár című műsorban szakértők segítségével ezekre a kérdésekre is keresték a választ, idézte a hirado.hu.

„Amikor a gyógyszer áráról beszélünk, és a gyógyszertárban szembesülünk az adott árral, egy nagyon összetett kérdést kell körbejárnunk” – mondta Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója. A gyógyszer ára tartalmazza ugyanis mindazokat a fejlesztési, kutatási, gyártási költségeket, amiket a termék elkészítésére kellett fordítania az előállítónak.

A gyógyszer-nagykereskedő megvásárolja, raktározza ezeket a termékeket, és rendelésre kiszállítja a gyógyszertárakba. A nagyvárosokba átlagosan háromszor szállítanak egy héten. A kisebb településekre naponta van szállítás.

A gyógyszertár is raktároz, szakasszisztenseket, gyógyszerészeket alkalmaz. Ez is mind költség. Ennyit arról a logisztikai szolgáltatásról, ami a mögött van, hogy a gyógyszer a gyógyszertárban elérhető – közölte Feller Antal.

Térítés szerint két kategóriába sorolhatjuk a gyógyszereket. Vannak a támogatott és vannak a nem támogatott gyógyszerek. A társadalombiztosítás által támogatott gyógyszereken belül két nagyobb kategóriát különböztetünk meg: az egyik az indikációhoz kötött. Ennek értelmében a kiemelt és az emelt támogatást kell figyelembe venni, amelyek százalékosan – 100, 90, 70 és 50 százalék – vannak meghatározva, különböző betegségcsoportokhoz vannak kötve, és szakorvos írhatja fel őket – magyarázta Légrádi Péter szakgyógyszerész.

A másik típus a normatív támogatás, amelynél 80, 55 és 25 százalékos támogatási mérték lehetséges. Hozzátette, a 80 százalékot a népegészségügyi szempontból kiemelt betegségek gyógyszerei kapják meg. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések és a tüdőgyógyászati gyógyszerek. Az 55 és 25 százalékos támogatáshoz pedig a közepesen súlyos betegségeket sorolják.

A vényes, de nem támogatott gyógyszerek esetében az árrésképzés, ugyanúgy, mint a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszereknél erősen degresszív. Ez azt jelenti, hogy sávos, százalékos, illetve összegszerűen meghatározott – mondta el a szakgyógyszerész. 500 forint nagykereskedelmi árig 27 százalékos árrésről lehet beszélni, míg 5501 forinttól már fix, 990 forintos árrés van.

A nem támogatott és nem receptköteles készítmények esetében az árak szabadon alakíthatók a nagykereskedő és a gyógyszertárak esetében – jegyezte meg Feller Antal. Ugyanis 2010-től már nem lehetséges maximalizálni a gyógyszerek árát. Így tulajdonképpen szabad árverseny alakult ki a gyógyszertárak között a nem vényköteles kategórián belül. A teljes cikk itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink