• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vajúdás helyett császározás?

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Van olyan kórház, ahol minden második baba mesterséges úton jön a világra.

Van olyan kórház, ahol minden második baba mesterséges úton jön a világra, jóllehet az orvosok és a nők döntő többsége ma is azt vallja: nincs annál szebb pillanat, mint átélni a baba megszületését. A nők egy része kudarcként éli meg, ha császármetszéssel kell világra hoznia gyermekét, mert úgy érzi, csak természetes módon szülve lehet teljes értékű anya. Másik részük viszont éppen arra gondol, hogy nem bírja majd elviselni a fájdalmat, vagy a testét szeretné „esztétikailag" megóvni, ezért inkább a császármetszés mellett dönt – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

Miközben e kérdésben egyre élesedik a vita, felerősödnek azok a hangok, melyek szerint ha a kismama kórházba kerül, szinte esélye sincs valamilyen beavatkozás nélkül „megúszni" a bentlétet. Tény, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben megduplázódott a császármetszések száma. Ma már nagyjából minden harmadik nő így hozza világra gyermekét, de van olyan intézmény, ahol a szüléseknek több mint a fele a műtőasztalon zajlik. A műtét elvégzése sokszor nem a szakmai protokollok alapján, hanem az adott kórház orvosainak szokásai szerint történik, máskor meg a hálapénz, illetve a nők félelme vagy éppen „önkímélete" áll az egyre romló tendenciák mögött.

Az egyik, kiemelkedően sok császármetszést végző kórház osztályvezetője például büszke rá, hogy nagy szerepet játszott a császármetszés legújabb műtéti technikájának hazai meghonosításában. Inkább végeznek császármetszést, mint hüvelyi szülésbefejező műtétet, s a farfekvéses babáknál sem kockáztatják meg a hüvelyi szülést. Mint mondta, a sok császármetszés az orvosok beosztásával és a létszámhiánnyal is összefüggésben áll. Ügyeletben csak egy-egy szülész, gyerekorvos, aneszteziológus, műtősnő dolgozhat az egész kórházban. Meg kell oldani, hogy éjszaka ne ütközzön egyszerre több sürgős műtét, ezért kénytelenek elkerülni az elhúzódó, kockázatos vajúdást. De tény az is, hogy a magánintézményekben akár 70-80 %-os is lehet a császármetszés aránya.

Aki szereti a hivatását, annak a szülés nagy kihívás, a nők pedig a hüvelyi szülésre vannak „teremtve" – mondja dr. Végh György, a Péterfy Sándor utcai kórház szülészetének főorvosa.
A kismamák egy része valósággal retteg a szüléssel járó fájdalomtól, illetve tele vannak kényszerképzetekkel, mint például: úgy kitágul a hüvelyük, hogy szinte le kell majd mondaniuk a szexuális élményekről. A másik félelem az orvosokban él, akik mind inkább defenzívába kényszerülnek a sokasodó műhibaperek miatt. Tény, hogy e területen a legtöbb a feljelentés, így sokan inkább a legkisebb veszélyérzet esetén is azonnal vágnak, csak nehogy valami baj legyen – sorolja az okokat Végh doktor.