• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Valóban épül magyar kórház Erdélyben?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszterhez sem hivatalos, sem informális megkeresés nem érkezett e tárgyban.

A bukaresti egészségügyi minisztériumban nem hallottak a magyar államtitkár által bejelentett kórházról, amelyet állítólag közösen működtetne a két állam.

A minisztérium sajtóosztálya a Népszava megkeresésére elmondta, „nem volt és nincs ilyen egyeztetés, eddig nem is volt tudomásunk erről a szándékról". A hír felkeltette a romániai magyar sajtó érdeklődését is. A maszol.ro kolozsvári portál megszólaltatta Cseke Attila volt egészségügyi minisztert. Az RMDSZ szenátora elmondta, hogy Romániában bejegyzett alapítványokon, egyesületeken vagy egyházakon keresztül jogilag lehetséges egy romániai kórház magyarországi finanszírozása, ám szerinte a magyar egészségügyi államtitkár indoklása felháborító. „Nem tudom, honnan vette Zombor Gábor azt az információt, hogy Erdélyben már alig vannak magyar orvosok és ápolók. Ha ez valóban így hangzott el, akkor ez egy nagyon szerencsétlen indoklás. Maholnap az lehet az üzenete, hogy minden erdélyi magyarnak Magyarországon kell orvost és kórházat keresnie, mert Romániában már nincsenek magyar szakemberek" – fogalmazott.

A Bihar megyei képviselő elmondta azt is, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület már régóta tervezi egy református kórház felépítését Nagyváradon. Az egyház ehhez budapesti támogatást is kért, amire ígéretet is kapott. „Ha ennek a kórháznak a megépítését támogatná a magyar állam, azt csak üdvözölni tudom" – mondta Cseke Attila.

A Népszava megkereste Székely Ervin volt egészségügyi államtitkárt is, aki szerint elméletileg akár az is lehetséges, hogy a magyar állam kórházat építsen Romániában. Gyakorlatilag azonban bonyolultabb a helyzet. A finanszírozást ugyanis nem a román büdzséből fedezik, hanem a külön költségvetéssel rendelkező egészségügyi biztosító pénztár (CNAS) biztosítja azoknak az intézményeknek, amelyekkel szerződéses viszonyban áll.

A Népszava megpróbálta elérni a CNAS elnökét, Vasile Ciurchea, de nem sikerült. A bukaresti román rádió magyar adásának azonban azt nyilatkozta, hogy még csak nem is hallott a tervről, nemhogy megkeresték volna. Ciurchea azt mondta, hogy amennyiben egy kórház a működéséhez szükséges minden törvényes feltételnek eleget tesz, akkor ő szerződést fog vele kötni.