• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Valóban károsak az élelmiszer kiegészítők?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Veszély nem csak az élelmiszer előállítása során, hanem már a gabonafélék termesztésekor is leselkedhet aq fogyasztókra.

Napjainkban elterjedni látszik az a szemlélet, mely szerint minden mesterségesen előállított élelmiszeradalék káros a szervezetre. Az úgynevezett „E számok" így egyre több embert aggasztanak, sokan attól félnek, hogy ha egy termék ismertetőjén sok ilyen betűt látnak, akkor előbb-utóbb valamilyen betegséget kapnak – írja a Népszava – online.

Az átlagfogyasztók számára nem mindegy, hogy az adott ételnek milyen az íze, milyen az illata, s hogy az egyáltalán miből készült – e gondolatokkal kezdte a Magyar Tudomány Ünnepén tartott élőadását Lugasi Andrea táplálkozástudományi és élelmiszer-biztonsági szakértő.

A szakember szerint azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy nem minden mérgező, amit laboratóriumokban állítanak elő, vagy hogy a természetes anyagok is lehetnek károsak a szervezetre.
Gondoljunk csak a természetben előforduló gyilkos galócára vagy a különböző gyógynövényekre, amelyek fogyasztásakor az emberi szervezetben – gyakran a bevitt mennyiség függvényében – gyógyító vagy mérgező folyamatokat indíthatnak el – húzta alá Lugasi Andrea, aki kiemelte azt is: az élelmiszerek csomagolása épp úgy tartalmazhat káros anyagokat, mint az ételek maguk, igaz, a csomagolások egészségkárosító hatásainak megfékezésére már léteznek törekvések.