Veszély nem csak az élelmiszer előállítása során, hanem már a gabonafélék termesztésekor is leselkedhet aq fogyasztókra.
Napjainkban elterjedni látszik az a szemlélet, mely szerint minden mesterségesen előállított élelmiszeradalék káros a szervezetre. Az úgynevezett „E számok" így egyre több embert aggasztanak, sokan attól félnek, hogy ha egy termék ismertetőjén sok ilyen betűt látnak, akkor előbb-utóbb valamilyen betegséget kapnak – írja a Népszava – online.
Az átlagfogyasztók számára nem mindegy, hogy az adott ételnek milyen az íze, milyen az illata, s hogy az egyáltalán miből készült – e gondolatokkal kezdte a Magyar Tudomány Ünnepén tartott élőadását Lugasi Andrea táplálkozástudományi és élelmiszer-biztonsági szakértő.
A szakember szerint azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy nem minden mérgező, amit laboratóriumokban állítanak elő, vagy hogy a természetes anyagok is lehetnek károsak a szervezetre.
Gondoljunk csak a természetben előforduló gyilkos galócára vagy a különböző gyógynövényekre, amelyek fogyasztásakor az emberi szervezetben – gyakran a bevitt mennyiség függvényében – gyógyító vagy mérgező folyamatokat indíthatnak el – húzta alá Lugasi Andrea, aki kiemelte azt is: az élelmiszerek csomagolása épp úgy tartalmazhat káros anyagokat, mint az ételek maguk, igaz, a csomagolások egészségkárosító hatásainak megfékezésére már léteznek törekvések.