• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Valóra váltotta nagy álmát, hogy orvos legyen

Lapszemle 2018.08.24 Forrás: Petőfi Népe
Valóra váltotta nagy álmát, hogy orvos legyen

Bár 74 éves vagyok, nem érzem magam fáradtnak. Nagyon jó érzés, amikor tisztelettel köszönnek nekem.

A kormány tavaly 2,34 milliárd forint támogatást biztosított, az idén 1,25 milliárdot szán arra, hogy a közel háromszáz hiányzó háziorvosi praxist feltöltse. Bács-Kiskunban jelenleg 24 tartósan betöltetlen háziorvosi praxisról tud az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A hazai családi orvosok több mint a fele már a nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ugyanakkor nagyon sokan hivatásszeretetből tovább dolgoznak. Dr. Tüske László kiskőrösi háziorvos is közéjük tartozik, aki szeptemberben ünnepli 74. születésnapját. Vele beszélgetett a Petőfi Népe munkatársa.

(...) Summa cum laude eredménnyel fejezte be a tanulmányait 1975-ben. Ezt követően a kiskunhalasi kórházban dolgozott hat évig urológusként. Majd Jánoshalmán folytatta a munkáját, később, 1984-ben Kiskőrösre ment körzeti, majd háziorvosnak. Két városi kitüntetést kapott, 1994–2002 között városi képviselő volt. Sólyom László köztársasági elnök 56-os emlékérmet adományozott neki 2009. október 23-án. Dr. Tüske László a mai napig minden nap rendel.

– Bár 74 éves vagyok, nem érzem magam fáradtnak. Nagyon jó érzés, amikor tisztelettel köszönnek nekem. Ez jelzi az emberek szeretetét. Hogy ma is dolgozom, az feleségemnek, a rendezett családi életemnek, vallásos katolikus életvitelemnek köszönhető, és annak az egyházi közösségnek, amelyhez tartozom. Bizonyára az is segít a gyógyító munkámban, hogy a kiskunhalasi NB II.-es futballcsapat aktív tagja voltam. Nagyon szeretem és büszke vagyok magyar hazámra. Az emberen segíteni csodálatos dolog. Kiskőrösön nagyon jó orvosnak lenni, itt megbecsülik a gyógyítót – mondta a háziorvos.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a háziorvosok többsége rendelkezik más szakmai vizsgával is. Ha a helyzet úgy hozza, akkor ő urológiai vagy akár sebészi eljárást is alkalmaz egy-egy alkalommal. Sok olyan eset van, amelyek gyógyítása nem tartozik a háziorvos kötelmei közé, ugyanakkor mégsem utalják azonnal kórházba a beteget. Maguk ugyanis szakszerűen kezelik a pácienst, viszont pluszpénzt ezért nem kapnak. Pedig ezzel gyakran megkönnyítik a kórházak túlterhelt sürgősségi ügyeleteinek helyzetét. A gyors, szakszerű ellátás alapvetően befolyásolja egy-egy település polgárainak közhangulatát. Dr. Tüske László úgy látja, hogy az egészségügyre költött pénz sosem volt elegendő, de ami van, azt racionálisan kellene elkölteni. Így a háziorvosok által elvégzett, adott esetben egy-egy kórházat tehermentesítő munkát támogatni kellene. Ez gyorsabb gyógyulást jelent a betegnek és olcsóbb lehetne az ország költségvetése számára is.

Legolvasottabb cikkeink