• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Válságmenedzselés a kórházaknál

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Velkey György: Szégyenletesen alacsonyak az ügyeleti díjak.

Az elmúlt négy évben számos előrelépés történt az egészségügyben, az infrastrukturális beruházások nyomán például sokat javult az ellátás színvonala, a kórházak biztonságos működéséhez szükséges finanszírozás továbbra sem megoldott, ami miatt továbbra is folyamatos válságmenedzselésre kényszerülnek a kórházvezetők. Egyebek közt erről is beszélt a Magyar Kórházszövetség jövő heti közgyűlése előtt a Világgazdaságnak Velkey György elnök – írja a Világgazdaság – online.

Bár a kórházi rendszer állami fenntartásának kialakítása jelentős adminisztratív és szakmai terhet jelentett az intézmények számára, és az adminisztratív feladatok ma is eltúlzottak, a heterogén és sokszor ellentétes érdekeket képviselő önkormányzati fenntartásnál hatékonyabb működést biztosíthat a központi irányítás – állítja a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey György szerint a központosított közbeszerzés rendszere ugyan lassan alakult ki, de az utolsó egy év eredményei kecsegtetőek. Mint kiemelte: szükség lenne a kórházi beszerzések kontrollált decentralizációjára, az országos, térségi és kórházi szintű kompetenciák pontosabb meghatározására.

A kórházak végzik az aktív fekvőbeteg ellátás teljes egészét és a járóbeteg-ellátás 70 %-át. Ezért jelentős előrelépésnek tartom, hogy meghatározták az egyes szakmákhoz kötött kapacitásokat, valamint azt, hogy melyik intézmény milyen súlyosságú betegek ellátására hivatott – hangsúlyozta a szakember. A széleskörű szakmai és kórházvezetői egyeztetések során kialakított új rendszer eredményeként Velkey György szerint immár minden beteg tudhatja, hogy betegsége súlyosságától függően hol kapja meg az ellátást. Ezen a téren érdemi változásnak tartja, hogy az úgynevezett betegutakat, tehát a beutalási és betegellátási rendet, nem a közigazgatási határok mentén, hanem a közlekedési lehetőségek és a betegek szokásos útjai szerint létrehozott egészségügyi térségek rendszerében alakították ki.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházi ellátások színvonala az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően sokat javult. Az uniós fejlesztéseknél ugyanakkor a vidéki kórházak jelentős előnyhöz jutottak, ezért a budapesti és Pest megyei intézmények szélesebb körű felújítására is meg kell találni a forrást. A finanszírozási rendszer súlyos hibája, hogy az uniós fejlesztésekből egyébként is kieső kórházak számára alig biztosít anyagiakat amortizációpótlásra – jegyezte meg Velkey György, aki gyermek intenzív gyógyászként különösen fontosnak tartja, hogy hosszú évtizedek után megvalósulhatott a perinatalis intenzív centrumok műszer- és infrastruktúra fejlesztése. Ez, mint fogalmazott, a hazai magas koraszülött arány és az emiatt még mindig javítható csecsemőhalandóság miatt igen lényeges.

További részletek a Világgazdaság – online oldalán